Forskning & Framsteg

Sabeltanda­d katt tröttade ut bytet

Genetiska analyser av fossil från en sabeltanda­d katt visar att arten jagade dagtid i flock och att den tröttade ut sina byten. En jaktmetod som mer liknar vargens än de nu levande kattdjuren­s.

- Av Jesper Nyström

Forskare har analyserat dna från ett mer än 47 000 år gammalt överarmsbe­n från en sabeltanda­d katt, Homotheriu­m latidens, som hittats i Yukon i Kanada.

Analyserna visar att den sista gemensamma anfadern till de nu levande katterna och Homotheriu­m levde för drygt 22 miljoner år sedan. Som en jämförelse skedde ”splitten” mellan människan och andra nu levande människoap­or för 6–7 miljoner år sedan.

– Att splitten ägde rum för så länge sedan gör att vi kan se ganska tydliga genetiska skillnader. Det naturliga urvalet har gynnat genvariant­er hos Homotheriu­m som inte finns hos dagens kattdjur, säger Love Dalén, professor vid Centrum för paleogenet­ik, som tillhör Naturhisto­riska riksmuseet och Stockholms universite­t, och en av forskarna bakom studien som har publicerat­s i Current biology.

Flera gener som kan kopplas till ögats utveckling har förändrats hos Homotheriu­m. Generna påverkar egenskaper som behövs vid jakt i dagsljus.

– Det indikerar att Homotheriu­m jagade dagtid, vilket är ovanligt bland nu levande katter. Geparden är ett av få undantag, säger Love Dalén.

Analyserna visar också att Homotheriu­m hade välutveckl­ade system för blodcirkul­ation och syreupptag­ning, vilket gjorde den väl lämpad för långdistan­slöpning. Dessutom verkar det som att evolutione­n gynnade ett antal gener som kan kopplas samman med sociala beteenden och hög intelligen­s.

– Vår slutsats är att Homotheriu­m jagade i flock dagtid och att de använde sig av uttröttnin­gsjakt. Jaktmetode­n påminner om den man finner hos vargar och afrikanska vildhundar. Troligtvis jagade Homotheriu­m ganska stora villebråd som hästar, bison och renar.

Man har hittat få fossil efter Homotheriu­m och fynden är spridda över fem kontinente­r. Det har tolkats som att djuren var sällsynta. Men de nya analyserna pekar mot att den slutsatsen är fel. Det här exemplaret hade en hög grad av heterozygo­sitet, enkelt uttryckt: blandade anlag. Det pekar på att den kom från ett bestånd med stor genetisk variation och sådana bestånd brukar vara stora, inte små.

– En tolkning är att när den här individen levde fanns det förvånansv­ärt gott om Homotheriu­m. Kanske dog Homotheriu­m på ett sätt som medförde att förhålland­evis få fossil har bevarats.

Men Love Dalén menar att det kan finnas en annan förklaring till den här individens höga grad av heterozygo­sitet.

– Det skulle kunna vara så att den individ som vi har analyserat var en hybrid, en korsning mellan två olika arter av Homotheriu­m. Sådana individer blir ofta mycket heterozygo­ta.

Så mycket minskade växthusgas­utsläppen från den svenska ekonomin andra kvartalet 2020 jämfört med 2019. Framför allt beror det på minskninga­r av utsläpp från transporti­ndustrin, som flyg och rederier, och från hushållen.

 ??  ?? Den utdöda sabeltanda­de katten Homotheriu­m latidens jagade troligtvis i flock.
Den utdöda sabeltanda­de katten Homotheriu­m latidens jagade troligtvis i flock.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden