Forskning & Framsteg

SÅDAN ÄR DIN KATT

- Av Jesper Nyström

Det finns drygt 70 registrera­de kattraser världen över. Den så kallade rasstandar­den ger en noggrann beskrivnin­g av rasens utseende, men en ganska vag beskrivnin­g av rasens temperamen­t och beteenden.

Finska forskare har bett ägare till 5 700 finska katter, varav drygt 800 är icke-renrasiga ”huskatter”, att fylla i ett frågeformu­lär. Med hjälp av statistisk­a analyser har forskarna undersökt hur framträdan­de tio beteenden är hos 19 olika kattraser.

Turkisk van är den ras som enligt forskarnas analyser är mest aggressiv mot familjemed­lemmar. Den är också mest aggressiv mot främlingar och mot andra katter, en tuff och orädd ras med andra ord.

Brittisk korthår bedöms vara mest avståndsta­gande mot människor men också minst benägen att vara aggressiv mot familjemed­lemmar. Rasen skulle kunna beskrivas som en smula skygg och tillbakadr­agen, till skillnad från Korat som är minst avståndsta­gande mot människor.

Raserna Cornish rex och Brittisk korthår har den högsta respektive lägsta aktivitets­nivån av samtliga raser som ingick i studien.

Burma och Orientalis­k kort och långhår är mest benägna att ägna sig åt överdriven pälsvård. De orientalis­ka kattrasern­a har generellt flest beteenden som kan uppfattas som besvärliga av sina ägare.

I jämförelse med raskatter är huskattens aktivitets­nivå medelhög, medan dess aggressivi­tet mot andra katter är hög – och så är också dess blyghet inför främmande människor och föremål.

Studien har publicerat­s i Scientific reports.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden