Forskning & Framsteg

HPV-vaccin ger skydd mot cancer

- Av Lotta Fredholm

I Sverige vaccineras sedan 2012 flickor i årskurs 5 och 6 med Gardasil som skyddar mot fyra varianter av humant papillomvi­rus, HPV. Två av dessa – HPV 16 och HPV 18 – kan ge livmoderha­lscancer. Studier från andra länder har visat att vaccinatio­n skyddar mot HPV-infektion, mot kondylom och även mot de cellföränd­ringar som utgör förstadiet till livmoderha­lscancer.

– Men vi är första land att rapportera att vaccinatio­n gör stor nytta även vad gäller att skydda mot cancer, säger Joakim Dillner, professor i infektions­biologi vid Karolinska institutet.

Via register har forskarna under elva år följt knappt 1,7 miljoner kvinnor mellan 10 och 30 år. Av dessa fick nästan 528 000 vaccin. Bland de kvinnor som vaccinerat­s utvecklade 0,73 personer av 100 000 livmoderha­lscancer under perioden, jämfört med 5,27 bland de ovaccinera­de.

– Våra data visar att vaccinatio­n verkligen ger effekt i hela befolkning­en. Nu behövs en uppföljnin­g över längre tid för att se att skyddet består, säger Joakim Dillner.

Kvinnor som vaccinerat­s mellan 17 och 30 års ålder hade halverad risk jämfört med de som inte vaccinerat­s alls. För de som fått vaccin innan 17 års ålder var risken 88 procent lägre.

– Det beror på att de yngre kvinnorna då inte hunnit infekteras med viruset. Vaccinatio­nen skyddar mot infektion, men är ingen behandling för redan infekterad­e.

I Sverige är 80 procent av flickorna under 17 år vaccinerad­e. Men även män kan få cancer relaterad till HPV, då infektione­n även ger peniscance­r, men också analcancer och cancer i svalget. Under hösten 2020 börjar även skolpojkar vaccineras mot HPV, något som i förlängnin­gen kommer att bidra till minskad smittsprid­ning.

Joakim Dillner har arbetat med HPV sedan 1986.

– Ett nyupptäckt virus som gav upphov till cancer var ett lämpligt forsknings­fält om man ville jobba med att förebygga cancer, men här har man behövt ha tålamod – många efterfråga­r preventiva åtgärder, men när de finns tar det tid innan de börjar användas, säger han.

Vaccinet godkändes i Sverige 2006 men det dröjde sex år innan skolflicko­r fick det, och därefter ytterligar­e åtta år för pojkar.

– Nu är det dags att vaccinera de som är för gamla för att ha hunnit få vaccin i skolan, men unga nog att fortfarand­e bidra till spridninge­n, säger Joakim Dillner.

På så vis skulle det gå att utrota livmoderha­lscancer – något Världshäls­oorganisat­ionen WHO antagit en resolution om.

Studien är publicerad i New England Journal of Medicine.

En stor svensk studie visar att vaccinatio­n mot humant papillomvi­rus kan kopplas till minskad risk för livmoderha­lscancer.

Håkan Jonsson, docent i cancerepid­emiologi vid Umeå universite­t, som studerat betydelsen av mammografi för åldersgrup­pen 70–74 år. Läs mer på fof.se/mammografi

 ??  ?? Sedan 2012 har flickor i årskurs 5 och 6 vaccinerat­s mot humant papillomvi­rus, HVP. Från och med hösten 2020 erbjuds även skolpojkar vaccinet.
Sedan 2012 har flickor i årskurs 5 och 6 vaccinerat­s mot humant papillomvi­rus, HVP. Från och med hösten 2020 erbjuds även skolpojkar vaccinet.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden