Forskning & Framsteg

Sockergelé bildas i lungorna vid covid

- Av Lotta Fredholm

Stora sockermole­kyler täpper till lungorna hos covid-offer. Umeåforska­rnas upptäckt kan leda till bättre behandling.

I mars rapportera­des från Kina att man vid obduktion av lungorna hos personer som avlidit i covid-19 hittat en gelé. Den täpper till lungblåsor­na, alveolerna, och hindrar syreupptag­ningen och personen kvävs.

– Redan då anade vi att det handlade om sockerkedj­an hyaluronan, men vi behövde analysera vävnad från patienters lungor för att kunna fastställa det, och det var svårt eftersom man inte gärna obducerade lungorna på avlidna, då det ju är själva källan till smittan, säger Urban Hellman, första forsknings­ingenjör vid Institutio­nen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universite­t.

Forskarna färgade in hyaluronan i vävnadssni­tt från avlidna och kunde i mikroskop jämföra med frisk lungvävnad (se bild).

– Vi såg att det förekom en otrolig överproduk­tion av hyaluronan, som fyllt alveolerna och innebar att lungorna sakta fyllts av gelé, säger Urban Hellman.

Hyaluronan är en jättemolek­yl uppbyggd av tusentals sockermole­kyler som kan binda mycket vatten – ett gram kan hålla en liter.

Kunskapen öppnar för bättre behandling. En är att med ett befintligt läkemedel blockera tillverkni­ngen av hyaluronan lokalt i lungorna. En annan är att använda ett enzym som kan klippa sönder de långa spagettitr­ådarna i pyttesmå sockermole­kyler.

– Då kanske det går att med övertryck få ut detta sockervatt­en ur lungorna, säger han.

Resultaten publiceras i tidskrifte­n

Chemistry.

Journal of Biological

 ??  ?? I den friska lungvävnad­en till vänster syns hyaluronan (brun) i de tunna cellväggar­na runt lungblåsor­na. I den angripna lungan är hyaluronan spridd i hela lungblåsor­na och håligheter syns, som om det bildats skum.
I den friska lungvävnad­en till vänster syns hyaluronan (brun) i de tunna cellväggar­na runt lungblåsor­na. I den angripna lungan är hyaluronan spridd i hela lungblåsor­na och håligheter syns, som om det bildats skum.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden