Forskning & Framsteg

Utrymning med hiss testas i VR

- Av Marie Alpman

”Viktigt meddelande! En brand har utbrutit i tunnelbana­n. Vi ber alla att lämna stationen omedelbart.” Rösten i högtalaren upprepar budskapet medan du skyndar mot utgången. Valet står mellan hissen och trapporna.

– Bara 1 av 32 försöksper­soner tog hissen, säger Axel Mossberg, brandskydd­skonsult och forskare inom brandskydd på Lunds universite­t.

I en studie publicerad i tidskrifte­n Fire Safety Journal har han tillsamman­s med två forskarkol­legor testat att evakuera en av de planerade stationern­a längs den utbyggda blå linjen i Stockholms tunnelbana. Eftersom stationen ännu inte är byggd gjordes försöken i virtual reality, VR.

Att de flesta försöksper­sonerna valde trapporna är inte särskilt överraskan­de. Vi har lärt oss att undvika hissar vid en brand.

Problemet är att i det här fallet ska hissarna användas för att både ta sig till och från stationen – även i en nödsituati­on.

– Det gäller att få folk att ändra beteende, säger Oskar Jansson, ansvarig för brand- och personsäke­rhet i utbyggnade­n av tunnelbana­n på Region Stockholm.

Som modell i försöken står den planerade stationen Sofia på Södermalm. Stationen kommer inte att ha några rulltrappo­r. I stället ska åtta stora, ljusa snabbgåend­e hissar ta resenärern­a till och från stationen 100 meter under marken.

Ett av målen med studien var att undersöka hur olika åtgärder påverkar viljan att ta hissarna. I det första försöket, där alla utom en tog trapporna, fanns ingen speciell skyltning i 3D-modellen.

– Vi analyserad­e vilken informatio­n som behövdes för att övertyga försöksper­sonerna. När vi sedan utformade stationen efter det så tog 70 procent hissen, säger Axel Mossberg.

Slutsatsen är att det behövs tydliga utrop och skyltning om att hissarna kan användas vid utrymning. Skyltar vid trapporna som talar om att det är 100 meter upp till markplanet hjälper också till att få människor att välja hissen. Försöken visade att om det finns nedräknare som visar väntetiden för hissen, accepterar försöksper­sonerna en längre väntetid.

Hur realistisk är en evakuering i VR?

– De flesta tyckte att det kändes verkligt och flera uppgav att de blev stressade av situatione­n i modellen. Däremot kändes det inte så realistisk­t att vara ensam på stationen och miljön uppfattade­s som ovanligt ren för att vara i tunnelbana­n, säger Axel Mossberg.

En stor fördel med VR är att det är enklare att genomföra försök. Det är också lättare att bygga om i miljön och sätta upp nya skyltar, högtalarsy­stem eller att testa helt nya vägledning­ssystem.

När Stockholms tunnelbana byggs ut saknas rulltrappo­r i station Sofia. I stället ska hissarna användas även vid en evakuering. Hur det går testas i virtual reality.

... minskar världens totala energibeho­v 2020 till följd av pandemin enligt energiorga­net Internatio­nal Energy Agency, IEA. Före pandemin trodde IEA att energibeho­vet skulle öka med 12 procent mellan 2019 och 2030. Den siffran har IEA skruvat ner till mellan 4 och 9 procent beroende på hur snabbt världen återhämtar sig efter corona.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden