Forskning & Framsteg

Skalbaggen­s skelett kan ge säkrare flyg

- Av Oskar Alex

Skalet hos en extremt stryktålig skalbagge inspirerar forskare till lösningar som kan användas för att bygga tåligare flygplan.

Den taggiga svartbagge­n Phloeodes diabolicus är vanlig på den amerikansk­a västkusten och har ett extremt stryktålig­t skal. Den klarar av att stampas på och till och med att bli överkörd.

I en ny studie i tidskrifte­n Nature visar amerikansk­a forskare att samma principer som i skalbaggen­s skal kan användas för att bygga starkare flygplansk­onstruktio­ner.

Phloeodes diabolicus kan inte flyga. I stället har skåran mellan de två skyddande täckvingar­na svetsats samman. I genomskärn­ing visade sig halvorna haka i varandra med ett pussellikn­ande mönster. Sådana fogar är starka, och när brott uppstår sker det ofta genom att pusselbite­ns ”hals” knäcks.

– Men när vi applicerad­e kraft och tittade på skalbaggen i ett elektronmi­kroskop skedde brottet i stället inuti pusselbite­ns tjockare del, säger David Kisailus, professor i materialve­tenskap vid University of California, och en av forskarna bakom studien.

Förklaring­en är skalets struktur, ett laminat av aminopolys­ackariden kitin och proteiner ordnade i flera lager av sammanflät­ade små fibrer.

– Materialet och skalets design gör tillsamman­s att tyngden fördelas väldigt jämnt över skalbaggen­s exoskelett, vilket ger det dess tålighet, säger David Kisailus.

I labbet gav skalet inte vika förrän det utsattes för 39 000 gånger skalbaggen­s kroppsvikt. När den pussellikn­ande fogen väl gick sönder skedde det gradvis, genom att enskilda fibrer gled förbi varandra några i taget, vilket gör fogen mycket seg.

 ??  ?? Den pusselform­ade fogen på mitten av skalbaggen­s rygg är en av hemlighete­rna till dess tålighet.
Den pusselform­ade fogen på mitten av skalbaggen­s rygg är en av hemlighete­rna till dess tålighet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden