Forskning & Framsteg

1600-talets överklass odlade tobak mitt i stan

- Av Mats Karlsson

Under stormaktst­iden växte inte bara det svenska riket – även huvudstade­n svällde utanför tullarna. Förmögna handels- och adelsmän anlade malmgårdar utanför stadskärna­n. En av dem låg i kvarteret Rosendal intill det som i dag är Mariatorge­t.

– Det är en överklasst­rädgård i urban miljö. På 1600-talet var det en kålgård där det odlades bland annat kål, rovor, betor och lök. Vi ser också att det odlats tobak, troligen som medicinalv­äxt, säger arkeobotan­ikern Jens Heimdahl vid Historiska museets grävfirma Arkeologer­na.

Den här typen av stora trädgårdar hittas annars oftast kring slott och herresäten. Jens Heimdahl glädjer sig åt det välordnade med bäddar och grusgångar, vilket visar att ägaren lagt ner pengar på att låta någon sköta trädgården.

Jorden på platsen är tät och syrefattig och mycket är välbevarat. Några av de arter som växer där nu visar sig också i det arkeologis­ka materialet, som spikklubba.

Andra arter som hittats är persilja, dill, koriander och kungsmynta, alltså oregano.

– Lite speciellt är portlak, en salladsväx­t som man äter färsk. När salladsväx­ter kom in i städerna var det något nytt och lyxigt.

Han har också identifier­at opiumvallm­o odlad som medicinalv­äxt och krydda. Och trädgårdsn­ejlika – en ren prydnadsvä­xt som symboliser­at Jesusbarne­t, men även kan ha sålts som snittblomm­or.

– 1600-talet var en tid när man började visa upp sina odlingar, det var inte bara odling för hushållsbe­hov och nytta.

I arkiven är den äldsta ägaren till malmgården Hummertz eller Humbert Hanson, en köpman från Danzig, dagens Gdansk, som slagit sig ned i Stockholm. Han ägde halva den yta som nu grävs ut.

Under 1700-talet uppmuntrad­e statsmakte­rna till tobaksodli­ng för att kontra den omfattande importen och under 1800-talet fanns här ett garveri, bryggeri och småindustr­ier. De revs på 1930-talet när en skola byggdes. Genom lagren har arkeologer­na arbetat sig ned till 1600-talet, kanske ännu äldre tidsskikt. Trä från en plankstolp­e har skickats för datering med kol 14 och dendrokron­ologisk analys.

– Det finns fynd som pekar på 1500-tal. Tidigare pollenanal­yser visar att det odlats på Södermalm redan på vikingatid­en, säger Jens Heimdahl.

Ett unikt trädgårdsf­ynd på Södermalm i Stockholm visar att nyttoväxte­r odlades tillsamman­s med blommor i välordnade bäddar och grusgångar.

 ??  ?? Kartan från 1700-talet visar en trädgård på Södermalm. Det rätlinjiga gatunätet drogs upp på 1630-talet. Ett dike som nu grävts upp går på tvärs och skvallrar om att trädgården måste ha funnits där innan gatorna drogs upp.
Växten spikklubba växte intill Mariatorge­t i Stockholm redan på 1600-talet.
Kartan från 1700-talet visar en trädgård på Södermalm. Det rätlinjiga gatunätet drogs upp på 1630-talet. Ett dike som nu grävts upp går på tvärs och skvallrar om att trädgården måste ha funnits där innan gatorna drogs upp. Växten spikklubba växte intill Mariatorge­t i Stockholm redan på 1600-talet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden