Forskning & Framsteg

Så förknippar vi färger med känslor

- Av Ann Lagerström

Är du grön av avund, ser rött när du ilsknar till och kallar din vardag grå? Att koppla färger till känslor är vanligt, men hur ser det ut i andra delar av världen?

Frågan om färger och känslor intressera­r forskare vid Université de Lausanne, som har skapat ett nätverktyg där den som vill kan beskriva sina känslors färgdimens­ioner. Hittills har cirka 5 000 personer från 30 länder och sex kontinente­r använt verktyget. Svaren analyseras fortgående av ett internatio­nellt forskartea­m. Vad har då forskarna hittills kommit fram till?

Rött och svart är de färger som starkast kopplas till känslor medan de flesta verkar ha en sval relation till brunt. Det finns en hel del färgassoci­ationer som vi delar över hela jorden. Svart kopplar de flesta till sorg, rädsla och/eller hat. Rött till kärlek och/eller ilska. Rosa står för romantik, glädje och/eller njutning. Grått betyder sorg och/eller besvikelse, gult är glädje, orange hör ihop med njutning och vitt med lättnad. Men alla är inte överens och forskarna försöker förstå varför.

En orsak till skillnader­na är att färg ibland knyts till en kulturell vana. Många européer bär svarta kläder vid sorg, men greker tar på sig lila och när någon har dött i Kina klär man sig i vitt. Geografisk närhet kan ge liknande associatio­ner – det är inte bara i Kina som döden är vit. I andra asiatiska länder har man liknande traditione­r.

Å andra sidan kan länder som ligger långt ifrån varandra bindas samman av språket. Oavsett om du deppar i Australien, Storbritan­nien, Indien eller USA är känslan blå. Kanske kan också vissa samband som delas av många världen över ha med rent fysiska reaktioner att göra – många blir rödflammig­a i ansiktet när de blir förbannade – alltså associerar vi ilska med rött.

Det finns också skillnader som beror på väder. I kalla och regniga länder är glädjens färg gul, men i Egypten, där solen är stekande, är man inte alls lika positiv till färgen.

Vill du vara med i studien? Här hittar du länk: fof.se/ fargerkans­lor

 ??  ?? I filmen ”Insidan ut” vägleder fem känslor – glädje, ilska, avsky, rädsla och vemod – en flicka genom livet. Figurerna har fått färg efter känslan de represente­rar.
I filmen ”Insidan ut” vägleder fem känslor – glädje, ilska, avsky, rädsla och vemod – en flicka genom livet. Figurerna har fått färg efter känslan de represente­rar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden