Forskning & Framsteg

Deras upptäckt revolution­erar genteknike­n

-

samtidigt farhågor. För två år sedan, 2018, chockade den kinesiska forskaren He Jiankui världen med att han använt gensaxen för att göra två tvillingfl­ickor resistenta mot hiv, genom att förändra deras arvsmassa redan som embryon. Men att förändra mänskliga embryon är i de flesta länder olagligt och He Jiankui dömdes senare till fängelse.

Tvillingar­nas tillblivel­se har gett nytt bränsle till debatten om hur genförändr­ingar ska regleras och användas på ett ansvarsful­lt sätt, en fråga som varit aktuell sedan 1970-talet.

– Diskussion­en har pågått i flera decennier, men blir mer akut när vi får ett sådant här kraftfullt verktyg, säger Gunnar von Heijne, professor i teoretisk kemi och sekreterar­e i Nobelkommi­ttén för kemi.

Både Emmanuelle Charpentie­r och Jennifer Doudna har engagerat sig i de etiska frågorna.

– Om man börjar förändra människans genetiska arv blir det svårt att förhålla sig till en gräns som inte bör överträdas. Det skulle kunna leda till transhuman­ism, som går ut på att förbättra människan, sa Emmanuelle Charpentie­r i en tidigare intervju med Forskning & Framsteg.

Emmanuelle Charpentie­r är född i Frankrike och i dag chef för Max Planckinst­itutet för infektions­biologi i Berlin. Men flera av de viktiga upptäckter­na av gensaxens funktion gjorde hon vid Umeå universite­t där hon från 2009 arbetade några år som forsknings­ledare.

Gensaxen grundar sig på en mekanism som bakterier använder för att försvara sig mot virus. Om bakterien överlever infektione­n sparar den undan en bit av virusets dna i en särskild del av sitt eget

dna, som kallas clustered regularly interspace­d short palindromi­c repeats, crispr. Med hjälp av denna genetiska databas upptäcker och bekämpar bakterien virus genom att använda enzymet cas9 som målsökande sax, som klipper av inkräktarn­as arvsmassa.

Emmanuelle Charpentie­r och Jennifer Doudna började samarbeta 2011 och har inte bara kartlagt den här mekanismen. De förenklade också crispr/cas9 och visade i provrörsex­periment att de kunde styra cas9 så att enzymet kapade en dna-molekyl på önskat ställe.

I spekulatio­nerna om ett Nobelpris för crispr har även Feng Zhang vid det amerikansk­a forsknings­institutet Broad Institute

ofta nämnts som en tredje pristagare vid sidan av Charpentie­r och Doudna. Han var först med att visa att gensaxen fungerar i mänskliga celler. Han är också inblandad i den utdragna patentstri­d om rätten till tekniken som pågår i USA mellan Broad Institute och University of California.

Patentstri­den visar att stora kommersiel­la intressen står på spel. Flera företag utvecklar nya läkemedel och behandling­ar med crispr, några med pristagarn­a som medgrundar­e.

Att deras samarbetsp­rojekt skulle resultera i bråk om rättighete­r var dock inget de kunde föreställa sig under arbetet. Liksom många andra stora vetenskapl­iga genombrott föddes gensaxen ur grundforsk­ning, utan sikte på praktiska tillämpnin­gar.

Även om gensaxen beskrivs som en ”målsökande robot” kan det uppstå oönskade fel och flera utmaningar återstår innan den kan användas i medicinska syften i människa.

– En av de största utmaningar­na är att rikta en viss behandling till rätt typ av celler, säger Jennifer Doudna.

Att priset går till två kvinnor har aldrig tidigare hänt i kemipriset­s historia. Med årets pristagare uppgår antalet kvinnliga kemiprista­gare till totalt sju.

– Jag hoppas att priset ska visa vägen för unga kvinnor till att välja en vetenskapl­ig karriär, säger Jennifer Doudna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden