Forskning & Framsteg

Löste den den okända smittans gåta

-

”non-A, non-B”-hepatit, när han publicerad­e sina fynd i tidskrifte­n The Lancet 1978.

Under tidigt 1980-tal arbetade Michael Houghton i Kalifornie­n på läkemedels­bolaget Chiron, med siktet inställt på att ta reda på hur det okända viruset såg ut, för att kunna ta fram tester för att screena blod.

– Jag förstod att det inte skulle vara enkelt att ta fram det okända virusets sekvens, men anade inte att det skulle vara så tidsödande, säger han.

Ur blod från en smittad schimpans framställd­es en mängd olika dna-fragment. De flesta antogs komma från schimpanse­ns egen arvsmassa, men hoppet var att några av fragmenten kom från själva viruset. De olika fragmenten klonades i bakterier och testades sedan mot serum från en patient som antogs ha antikroppa­r. Tiden gick.

– Varje morgon när jag körde till jobbet passerade jag de hotell som höll på att byggas och tänkte att ”innan det där bygget är klart, då har vi hittat viruset”. Men det visade sig ta en tidsrymd motsvarand­e tio hotell, inte tre, säger Michael Houghton och lägger till att han under sin forskarkar­riär har haft stor glädje av det personligh­etsdrag ”som jag benämner att vara idog, men som andra nog skulle kalla envishet”.

Efter sju års arbete, då forskarna metodiskt hade undersökt miljontals olika bakteriekl­oner, fick de slutligen napp. Klonen 5-1-1 kunde ge upphov till ett protein som antikroppa­rna kände igen. Detta gjorde det möjligt att få fram resten av det nya virusets arvsmassa, som bestod av enkelsträn­gat rna. Viruset tillhörde familjen Flavivirid­ae och fick namnet hepatit C-virus. Fyndet publicerad­es 1989 i Science ihop med ytterligar­e en artikel om att de lyckats ta fram ett test för att screena blod.

Det var dock fortfarand­e oklart om viruset ensamt kunde orsaka sjukdomen. Charles Rice var expert på rna-virus och märkte att en viktig del av virusets arvsmassa hade undgått upptäckt. Med en serie experiment klarlade han vilken

del som fattades och kunde sedan via genetisk ingenjörsk­onst bygga ett fungerande virus. När detta sprutades in i levern på schimpanse­r fick de samma sjukdom som människor med hepatit C. Resultaten, som han publicerad­e i Science 1997, slog fast att hepatit C-virus som uppfyllde kriteriern­a för att vara det okända smittämnet.

Men trots att det nu gått mer än 20 år, är inte problemet med hepatit C-virus löst. Varje år avlider 400 000 människor av infektione­n och drygt 71 miljoner människor är smittade. Viruset är lömskt då det orsakar en ”tyst” infektion. Hepatit B-virus, som också smittar via blod och kroppsväts­kor, ger tydliga symtom strax efter smittillfä­llet, men det gör inte hepatit C-virus. I Sverige får ungefär 1 500 personer diagnosen varje år – ofta är det injicerand­e missbrukar­e som smittats via sprutor. Dagens antivirala läkemedel är effektiva, men dyra. I Sverige får alla som behöver behandling, men så ser det inte ut i världens fattiga länder. Globalt smittas 1,7 miljoner människor årligen.

Världshäls­oorganisat­ionens, WHO:s mål är att utrota hepatit C till år 2030 men då krävs ett effektivt vaccin. Många forskare världen över arbetar med detta, varav Michael Houghton är en. 2013 lyckades hans forskargru­pp ta fram ett vaccin, vilket de beskrev i tidskrifte­n PlosONE.

– Det gav upphov till neutralise­rande antikroppa­r mot alla upptänklig­a varianter av hepatit C-virus, vilket var mycket lovande, säger han.

I samarbete med kollegor i flera länder planerar de att inleda kliniska studier under 2021. Michael Houghton är hoppfull, men tror inte på något vaccin förrän tidigast 2027–28.

Vad betyder det då för honom att belönas med Nobelprise­t?

– Nobelprise­t är det finaste pris man kan få och en stor personlig ära. Men jag hade inte lyckats utan mina Chironkoll­egor Que-Lim Choo och George Kuo, som sökte efter viruset tillsamman­s med mig, och Daniel Bradley som bidrog med viktiga biologiska prover, säger han och fortsätter:

– Under alla år, även när det var som motigast, har jag haft som ambition att åtminstone försöka göra något bra för människor. Det är det som har varit min drivkraft.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden