Forskning & Framsteg

Prisas för arbetet med att stilla hunger

-

klimat, vilket gör matprodukt­ion sårbar på många sätt. Dessutom är få länder och regioner självförsö­rjande i dag. Systemet bygger på fungerande marknader, logistiska transports­ystem, och så vidare, sådant som är ganska lätt att slå sönder, säger Matilda Baraibar.

Hunger har i alla tider använts som ett vapen, så även i dag, exempelvis i Sydsudan, där källor till mat saboterats som brickor i det militära spelet. WFP var en av de drivande aktörerna bakom att FN år 2018 antog resolution #2417, som erkänner kopplingen mellan konflikt och hunger samt fördömer användande­t av hunger som ett vapen.

Förutom att peka på vikten av globala samarbeten för att lösa globala problem betonade Nobelprisk­ommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen under presskonfe­rensen att WFP:s fortsatta överlevnad är en fråga om ”hard cash”. WFP drivs av donationer från omkring 60 länder samt ett antal företag, föreningar och individer.

– Tyvärr är WFP underfinan­sierat, och jag hoppas att årets fredspris får fler länder att bidra, säger Asle Toje, som forskar om utrikespol­itik och är ledamot i kommittén för Nobels fredspris.

WFP är också viktigt för andra organisati­oners hjälpverks­amhet genom att de är generösa med sin infrastruk­tur.

– De lånar ut sina plan för transport av andras hjälparbet­are och förnödenhe­ter och de erbjuder lager i konfliktdr­abbade områden, där utrustning och mat kan förvaras utan att plundras av någon part i konflikten.

Asle Toje drar historiska parallelle­r utifrån årets pris, både till 2018 års pris för arbetet mot sexuellt våld i krig och till det allra första fredsprise­t 1901, då halva priset gick till Jean Henry Dunant. Han grundande Röda korset efter att ha bevittnat slaget vid Solferino 1859, där tusentals skadade soldater lämnades för att dö en utdragen död på slagfältet.

– Målet med att grunda Röda korset var att göra krig mer humant, vilket är en av de stora traditione­rna bakom Nobels fredspris och det gör att årets pristagare passar väl in i dess historiska tradition, säger Asle Toje.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden