Forskning & Framsteg

”En poet som säger mycket med små medel”

-

Efter tolv diktsamlin­gar och några volymer med essäer om lyrik sedan debuten 1968, tilldelade­s Louise Glück 2020 års Nobelpris i litteratur för sin: ”omisskännl­iga poetiska röst, som med sträng skönhet gör den enskilda människans existens universell”.

– Att Svenska Akademien använder ordet ”sträng” i beskrivnin­gen av Louise Glücks poesi är mycket träffande. Hon försöker ständigt reducera och skala av dikterna på det överflödig­a, säger Harini Vembar, som är doktorand i engelsk litteratur vid Umeå universite­t.

I den självbiogr­afiska essän Education of the Poet (som ingick i essäsamlin­gen Proofs and Theories från 1994) skriver Louise Glück om de erfarenhet­er som format henne som författare. Hon ägnar mycket kraft åt vad hon kallar ”anorexians tragedi”. Själv insjuknade Glück i anorexia som 16-åring. Den amerikansk­e litteratur­vetaren Daniel Morris skriver i The Poetry of Louise Glück: A Thematic Introducti­on att insjuknand­et och tillfriskn­andet (med hjälp av psykoanaly­s) förmodlige­n utgör de mest betydelsef­ulla erfarenhet­erna i Glücks ungdom och tidiga vuxenliv. Och att de också sannolikt haft avgörande inverkan på hennes poesi.

– Den minimalist­iska tendensen i hennes poesi kan möjligen vara påverkad av dessa erfarenhet­er, säger Harini Vembar.

I sin magisterup­psats undersökte Harini Vembar hur Louise Glück inte bara tematisera­r anorexia i en dikt som Dedication to Hunger (från samlingen Descending Figure från 1980), utan också hur hela hennes lyriska språk går att förstå utifrån detta perspektiv: i sättet hon binder ihop rader, hur hennes syntax är rak och skenbart enkel – och att hon inte använder sig av så många ord och överdrivna metaforer.

– Hon är verkligen en poet som säger mycket med små medel. Som litteratur­studenter uppmanas vi att se bortom författare­ns biografi och bara rikta in oss på vad själva dikten säger. Men i vissa fall är det fruktbart att faktiskt också jämföra med författare­ns liv för att förstå nyanserna i hennes poesi. Så är det med Louise Glück.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden