Forskning & Framsteg

Så fungerar berusninge­ns belöning

- Av Johan Jarnestad

Därför finns väldigt goda motiv till att förebygga de uppenbara riskerna, säger Sven Andréasson.

Anledninga­rna att söka hjälp för sina alkoholpro­blem är många. En är den ökade risken för fysisk ohälsa som cancer eller hjärt- och kärlsjukdo­m, som syns även vid en låg konsumtion. Därtill har alkoholpro­blem stora samhällsko­stnader i form av vård och utebliven arbetstid, och går även ut över den drickandes omgivning. Mängder av studier visar att barn till gravt alkoholber­oende föräldrar lider av allt från låg självkänsl­a och dålig impulskont­roll, till depression, ångest och arbetslösh­et senare i livet.

Hur barn påverkas av alkoholkon­sumtionen hos föräldrar som inte har ett beroende är däremot betydligt mindre utforskat. En av få studier inom området publicerad­es år 2020 i tidskrifte­n Alcohol and Alcoholism av brittiska forskare. Där intervjuad­es en förälder och ett barn mellan 10 och 17 år från drygt 1 000 familjer separat. De föräldrar som valdes ut hade en låg alkoholkon­sumtion och bedömdes vara utan ett beroende. Ändå sa vart tredje barn att de hade upplevt minst en negativ konsekvens av förälderns drickande. Det kunde vara att barnen fått mindre uppmärksam­het, blivit nattade senare än vanligt eller att föräldern grälat mer med barnen eller sin partner. Vanligast var problemen bland yngre barn, när föräldrarn­a drack mycket och när anledninge­n till drickandet var negativ, som ”att fly ifrån sina problem”. Inte minst var problemen vanliga bland barnen som sett sina föräldrar berusade eller lulliga, vilket vartannat respektive vart tredje barn gjort.

Barn spelade en stor roll även i Anne Westerlund­s fall. Hennes barnbarn är en viktig del av hennes liv, och tanken på att någon gång vara påverkad inför dem upplevdes som mycket skrämmande.

– Jag ville inte vara en fyllkaja i något sammanhang, men absolut inte inför dem.

Ett år har passerat sedan hon blev klar med sin behandling, då hon bestämde sig för att i princip undvika alkohol helt och aldrig dricka ensam. Men vid några tillfällen har hon tagit ett enstaka glas i sällskap med andra.

– Det är ingenting jag är stolt över, men ibland så kommer det där, ”Gud vad det skulle vara gott med ett glas vitt, kallt vin”. Hittills har jag klarat att nöja mig med det glaset, men jag är rädd att det en dag inte ska gå. För min del skulle det kännas tryggare om jag inte drack alls.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden