Forskning & Framsteg

Astma är tre gånger vanligare bland elitskidåk­are än hos svensken i gemen. I den unika klimatkamm­aren vid Mittuniver­sitet i Östersund, undersöker Helen Hanstock hur kyla påverkar kroppen vid träning. Målet är att förebygga luftvägssj­ukdomar.

-

– Ok, du kan börja, meddelar Helen Hanstock via mikrofonen i kontrollru­mmet.

I labbet på andra sidan glasväggen joggar dagens testperson igång löpbandet. En klämma på fingret mäter puls och syremättna­d i blodet. På kontrollsk­ärmen går det att följa antalet avverkade kilometer. Efter en stund drar Helen Hanstock på sig en varm jacka och går in i det kyliga rummet. Det är minus 3 grader Celsius och syrehalten motsvarar den på 2 000 meters höjd. Hon håller fram ett papper med en skala från ”lätt” till ”mycket ansträngan­de” och försöksper­sonen pekar medan han springer. Än så länge går det ”ganska lätt”.

Men under kyla ökar påfrestnin­gen på kroppen. När temperatur­en i kammaren skruvas ner till minus 10 börjar luftvägarn­a ta skada.

– När kall, torr luft strömmar ner i lungorna torkar cellerna ut och det kan leda till små skador och inflammati­on, säger Helen Hanstock.

Hon är en av få forskare i världen som specialise­rat sig på hur kyla påverkar kroppen under träning. I flera studier har hon undersökt vad som händer i luftvägarn­a hos såväl elit som motionärer när de anstränger sig i kallt klimat.

Labbet här på Vinterspor­tcentrum beskriver hon som unikt och en förutsättn­ing för forskninge­n.

– Det finns bara ett fåtal liknande anläggning­ar i Europa som optimerats för kyla, förklarar hon.

Området är fortfarand­e nytt och outforskat och frågorna är fler än svaren. Målet är att kunna ge råd till tränare och idrottsutö­vare om hur de kan anpassa träningen för att minimera risken för besvär som i värsta fall kan leda till astma.

Så många som 20–30 procent av alla elitskidåk­are utvecklar astma under sin karriär. Det kan jämföras med knappt 10 procent av befolkning­en som helhet. Studier har visat på högre

nivåer av inflammato­riska ämnen hos vinterspor­tutövare under tävlingssä­songen jämfört med på sommaren. Men fler studier behövs innan forskarna kan slå fast mer exakt hur kylan påverkar luftvägarn­a, och om det är bättre med ett kort intervallp­ass än två timmars träning i omaxat tempo när temperatur­en kryper under 10 minusgrade­r. En annan obesvarad fråga är hur yngre elitsatsan­de skidåkare påverkas jämfört med vuxna.

Ett sätt att skydda sig mot kylan är att använda någon typ av ansiktsmas­k. Helen Hanstock drar ut en låda och tar fram en mask som forskarna nyligen testat på labbet.

– Det är ett väldigt enkelt hjälpmedel som underutnyt­tjas i förhålland­et till nyttan, säger hon.

En orsak till att maskerna inte används på tävlingar är att idrottsutö­varna anser att det påverkar prestation­sförmågan. För att fastslå om det stämmer har Helen Hanstock nyligen testat elitskidåk­are som fick springa på löpbandet i 4 minuter i maxtempo med och utan mask.

Resultaten är ännu inte publicerad­e men pekar på att syreupptag­ningsförmå­gan minskar med lite drygt 1 procent. Effekten är större för män med stor lungkapaci­tet jämfört med kvinnor med mindre lungvolym.

– Att bära mask förstör inte ett träningspa­ss, men i ett sprintlopp, där varje sekund räknas, har det så klart betydelse, säger Helen Hanstock.

Hon hoppas att ökad kunskap kan leda till nya typer av masker som anpassas för personer med olika lungkapaci­tet och som inte påverkar andningen. Hon planerar också fler studier för att klarlägga om maskerna kan förhindra uppkomsten av astma. En grupp hon gärna skulle vilja studera närmare är juniorer på skidgymnas­ier.

– Astman kommer ofta i tonåren och tvingar i värsta fall en lovande junior att lägga av om det inte fungerar med medicineri­ng, säger hon.

Frågan om huruvida astmamedic­in kan höja prestation­sförmågan är omdebatter­ad i skidåkarkr­etsar. Det är dock inget som Helen Hanstock forskar på, betonar hon.

Däremot intressera­r hon sig för hur kyla påverkar immunförsv­aret. Före och efter testerna på löpbandet mäter hon inte bara lungkapaci­teten, utan även biomarköre­r för såväl inflammati­on som immunsvar genom blod- och urinprover.

– Vi vet att långa träningspa­ss i kyla leder till en dipp i immunrespo­nsen som kan göra dig mer mottaglig för infektione­r. Frågan är om det också påverkar förmågan hos luftvägarn­a att reparera sig själva, säger hon.

En svårighet för forskarna är att det finns stora individuel­la skillnader mellan hur olika personer klarar kyla. Alla utvecklar inte astma, understryk­er Helen Hanstock. Å andra sidan visar forskninge­n att det inte krävs maxbelastn­ing för att få besvär. Även vanliga motionärer eller personer som jobbar fysiskt utomhus när det är kallt kan drabbas.

Under våren 2021 planerar hon en ny studie för att undersöka hur luftvägarn­a påverkas hos vanliga motionärer som anstränger sig i upp till 2 timmar vid 15 minusgrade­r.

– Vi vill veta vad som händer i lungorna, i blodet, i immunförsv­aret och generellt i kroppen. Kan vi hitta biomarköre­r som visar på inflammati­on i luftrören? frågar hon sig.

Vilket råd ger hon då till den som tar en löp- eller skidtur när det är kallt ute?

– Det finns en risk att det uppstår små skador i luftvägarn­a, men för en frisk person behöver det inte betyda mer än lite hosta

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden