Forskning & Framsteg

Hur vet trädet sin ålder?

-

Om man sår ett äppelträd tar det kanske 10–15 år innan trädet ger frukt. Men om man ympar ett ungt träd med ympkvistar från ett gammalt träd kan man få äpplen efter 2–4 år. Jag har även sett att rotskott från ett gammalt träd blommar när plantorna bara är cirka 1,5 meter höga. De tror alltså att de har åldern inne. Min fråga är: Var sitter åldern i ett träd?

/Tomas Nilsson, Knivsta

Det här är en mycket bra fråga som vi ännu inte vet svaret på. Under de senaste 15 åren har vi lärt oss mycket om de gener som aktiverar blomningen hos träd. Så mycket att vi med hjälp av genteknik kan få lövträd att blomma, och i vissa fall producera frukt, efter bara några månader i stället för 10–15 år. Den viktigaste blomningsg­enen producerar ett protein som transporte­ras runt i växten, ända ut till skottspets­arna, vilket förklarar varför rotskott och yngre ympar på äldre växter kan blomma snabbare.

Vi vet att dessa gener aktiveras strax innan träden blommar. Däremot vet vi fortfarand­e inte vad som styr deras aktivering, det vill säga hur trädet vet hur gammalt det är.

De flesta tror i dag att detta styrs av så kallade mikrorna. Det är rna-molekyler som inte styr bildningen av nya proteiner, utan i stället styr aktivitete­n hos andra proteinpro­ducerande gener. Intresset riktas främst mot två mikro-rna som heter miR156 och miR172. Allt eftersom en växt blir äldre så minskar mängden av miR156 samtidigt som mängden av miR172 ökar. Om man hindrar halten av miR156 att minska så behåller växten sina ungdomliga egenskaper, och ett- och tvååriga växter blommar veckor eller månader senare. Det är alltså mycket möjligt att det är dessa mikro-rna som styr när växten aktiverar sina blomningsg­ener.

Då är nästa fråga vad som styr produktion­en av miR156 och miR172. Detta är ännu mer oklart men det är troligt att det handlar om så kallad epigenetis­k reglering, det vill säga förändring­ar i arvsmassan­s struktur som gör att vissa gener gradvis kan gå från att vara passiva till aktiva.

/Ove Nilsson, professor i växters reprodukti­onsbiologi, Umeå Plant Science Centre, Sveriges lantbruksu­niversitet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden