Forskning & Framsteg

Hellre fler än bättre bildpunkte­r

-

Det var länge sedan jag först hörde om idén med sexkantiga pixlar. Jag tycker att det borde vara en stor fördel att ha bildpunkte­r utan skarpa hörn. Varför har det fortfarand­e inte slagit? Eller används det fast jag inte hört talas om det?

/Leif

Det är sant att pixlar i ett hexagonalt mönster innebär vissa fördelar. Faktum är att det räcker med 13 procent färre pixlar för att uppnå en viss bildkvalit­et, om de är hexagonalt ordnade jämfört med om de är ordnade på det vanliga, fyrkantiga sättet. Fördelen med sexkantsmö­nstret är framför allt att det ger jämnare kvalitet i bildåtergi­vningen, oavsett vilken lutning något i bilden har. Kvadratisk­t ordnade pixlar är bättre på att återge vissa riktningar, men betydligt sämre på andra.

Många forsknings­projekt har bekräftat att detta stämmer, och det har också gjorts försök med kamerasens­orer med alternativ­a strukturer. Den stora digitalkam­eratillver­karen Fuji lanserade för cirka 15 år sedan en sensor, Super CCD, vars bildelemen­t var ordnade i en icke-kvadratisk struktur. Vinsten med detta begränsade­s dock av att den bild som samlades in av sensorn direkt gjordes om (interpoler­ades) till en bild med kvadratisk­t ordnade pixlar.

Exemplet ger en vink om hur stort steg det vore att lämna den kvadratisk­a standarden: Den är inbyggd i allt från kameror till bildskärma­r och filformat. En 13-procentig effektivit­etsvinst kan i det ljuset te sig marginell – särskilt som det finns ett annat kraftfullt sätt att öka bildkvalit­eten: fler pixlar. Det är den väg som branschen har valt i stället. I dag har utveckling­en gått så långt att det ofta är kamerans optik snarare än mängden pixlar som begränsar bildkvalit­eten.

Som överkurs kan nämnas att effektivit­etsvinsten med att överge den kvadratisk­a strukturen blir betydligt större i högre dimensione­r. I tre dimensione­r är den 30 procent. I åtta dimensione­r (svårare att föreställa sig, men matematisk­t ändå relevant) är den 93,8 procent.

/Robin Strand, professor i datorisera­d bildanalys, Uppsala universite­t

tillräckli­gt stark gravitatio­n för att kunna böja av en rymdfarkos­tbana ordentligt. Det gör massiva Jupiter mer användbar än lilla Merkurius, men planeterna ligger ju där de ligger, så är man på väg till något speciellt mål kan man inte välja helt fritt, utan får ta det som finns.

Den europeiska rymdsonden Bepi Colombo som är på väg mot just Merkurius behöver under sina sju års färd genom solsysteme­t fara förbi jorden en gång, förbi Venus två och Merkurius sex gånger för att få ner farten tillräckli­gt för att slutligen kunna gå in i bana runt Merkurius

den sjunde gången.

/Anders Eriksson, forskare vid Institutet för rymdfysik, Uppsala

 ??  ?? Numera påverkas ofta bildkvalit­eten mer av optiken än av antalet pixlar.
Numera påverkas ofta bildkvalit­eten mer av optiken än av antalet pixlar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden