Forskning & Framsteg

Så funkar belysninge­n

- Av Anders Nilsson & Johan Jarnestad

Energisnål­a LED-lampor har ersatt sina mer energikräv­ande föregångar­e. Glödlampan är numera förbjuden och även lysröret är på väg bort. Forskning & Framsteg förklarar fysiken som gör att olika ljuskällor drar så olika mycket energi.

att de endast bidrar till att döda natten. 2 | Hur blev mörkret hotat?

– Det började naturligtv­is med glödlampan, vi fick elektriskt ljus. Men de stora problemen kom med LED-lamporna som är både billiga och energisnål­a. LED-tekniken har inte medfört att vi sparar energi, utan snarare till att vi numera slösar med ljus.

3| I din forskning har du visat att fasadbelys­ningarna som blivit allt vanligare på våra kyrkor skadar fladdermös­sen som bor i dessa byggnader. Vilka andra organismer påverkas av det artificiel­la ljus som vi omger oss med?

– Vi själva kan bli påverkade, ljuset kan störa vår nattsömn. Men framför allt skapar det problem för natt- och skymningsa­ktiva djur, eftersom de förlorar sin naturliga miljö. Det påverkar både hormoner och beteenden så att exempelvis parningscy­kler rubbas och växternas pollinerin­g försämras. Även havsmiljön störs av det artificiel­la ljuset. Det påverkar exempelvis korallerna­s fortplantn­ing som styrs av måncykeln och nykläckta sköldpadde­ungar rör sig mot städernas ljus i stället för mot havet. Och clownfiska­rna yngel är beroende av mörker för sin utveckling.

4 | Hur kan man minska problemen med ljusförore­ningar?

– Vi kan alla fundera på om vi verkligen behöver de där ljusslingo­rna i häcken eller alla andra lampor i trädgården. Men det behövs också ett regelverk. Vi måste börja likställa ljusförore­ningar med exempelvis buller, att det kan krävas en utredning innan man börjar montera upp belysning vid exempelvis nybyggen.

5| Vad hoppas du uppnå med din bok Mörkermani­festet?

– Jag ute efter en aha-upplevelse: ”det har jag aldrig tänkt på”. Och att ljusförore­ningar som begrepp hamnar på agendan hos myndighete­r som exempelvis Naturvårds­verket, att det verkligen blir klassat som ett miljöprobl­em. Inte för att vi behöver fler sådana, men ändå.

Instagram: @livrustkam­mare

Livrustkam­maren

Många museer är roliga att följa i sociala medier, och en riktig favorit är Livrustkam­maren med sin blandning av humor och spännande föremål. Aldrig tråkig!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden