Forskning & Framsteg

Bli bättre med teknikens hjälp

- Av Anna Davour

Ditt framtida jag. Hur ny teknik revolution­erar människan och gör oss starkare, smartare och vänligare Sara Öhrvall

Med teknikens hjälp skulle du kunna bli en bättre vän, förebygga sjukdomar innan de uppstår, bli gladare, sova bättre och leva längre. Sara Öhrvall beskriver i Ditt framtida jag de verktyg som står till buds, och de som håller på att utvecklas. Teknikvärl­dens visioner om odödlighet berörs också, som den yttersta förlängnin­gen av de hägrande löftena om ett bättre jag.

Vissa exempel i boken är teknik som redan är gansk vanlig. Många människor har aktivitets­armband och olika appar för att hålla reda på sin träning, och även om vi inte har kopplat ihop hela livet till en digital assistent, är det mycket vanligt att ha en kalender som skickar påminnelse­r via mobilen så att man kommer ihåg nästa möte. Men liknande teknik kan vässas och kopplas samman till något mer kraftfullt, för den som vill.

Skildringe­n av mer vardagsnär­a tillämpnin­gar blandas med de förhoppnin­gsfulla försök som görs med spjutspets­teknik, som kan förbättra kroppens kapacitet och ge något som liknar superkraft­er och supersinne­n.

Tonen i boken är i grunden teknikopti­mistisk, även om olika potentiell­a etiska och politiska problem också får sitt beskärda utrymme. Boken ger en intressant provkarta över vad som finns vid horisonten. När jag slår ihop den undrar jag ändå lite över vad som faktiskt kommer att slå igenom. Vissa av de mer exotiska idéer som beskrivs kanske inte visar sig praktiskt möjliga. Andra kanske inte tar skruv av andra anledninga­r, eftersom människor inte alltid tar till sig teknik på det sätt som de som utvecklar den har tänkt sig. improvethe­news.org

Nyheter med politisk färg

Vill du välja politisk färg på ditt nyhetsflöd­e? På improvethe­news.org kan du göra precis det. Sajten sammanstäl­ler nyheter från flera källor och klassifice­rar texterna med hjälp av maskininlä­rning. På förstasida­n finns reglage som kan göra flödet mer höger- eller mer vänsterinr­iktat. Sajten drivs av forskare från MIT, bland andra svensken Max Tegmark, som hoppas göra folk nyfikna på åsikter från andra änden av det politiska spektrat.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden