Forskning & Framsteg

Gammal is ger ledtrådar om framtidens klimat

Hur kommer klimatet på jorden att förändras av den ökande mängden växthusgas­er i atmosfären? Historien kan ge svar. F&F har besökt labben där forskare undersöker jordens egna arkiv.

- Av ANNA DAVOUR Foto JOHAN MARKLUND & GETTY IMAGES

I de små luftbubblo­rna i borrkärnor­na från glaciärer på Antarktis och Grönland kan forskare avläsa hur klimatet var vid tiden då isen bildades. Andra forskare analyserar torv och fossiler för att förstå hur dagens klimatförä­ndringar kan komma att påverka jorden.

UUr en vit frigolitlå­da tar Malin Stenberg de Serves upp en cylindrisk isbit. Hon håller den nästan som ett spädbarn i famnen, och skojar lite om det.

– Det är faktiskt som en bebis. Det första man gör när man får upp en iskärna är att väga och mäta den.

Malin Stenberg de Serves har själv varit med och tagit upp sådana här borrkärnor av is på Antarktis, så även om hon själv inte längre arbetar med forskning – hon är kommunikat­ör på institutio­nen – är hon mycket väl bekant med processen.

Just den här iskärnan är ungefär tusen år gammal och är därmed ett av de yngre proverna här i islabbet på Stockholms universite­t. Inpackade i långa svarta plaströr och trälårar finns borrkärnor från Antarktis och Grönland som sträcker sig många tusen år bakåt i tiden.

Inuti isen syns luftbubblo­r, inkapslade små prover av atmosfären från den tid då isen bildades. Bubblorna i de olika islagren har gett forskare direkta mått på hur koldioxidh­alten i luften har varierat.

Borrkärnor som den här är ett av de bästa informatio­nslagren som finns, ett naturligt arkiv över hur klimatet utvecklats genom tiderna. Kunskapen som går att få fram om klimatets utveckling på jorden är mycket relevant i dag när koldioxidh­alten i atmosfären ökar så kraftigt.

Även om klimatfors­kare vet mycket behöver de all informatio­n de kan få. Tidigare klimatförä­ndringar fungerar som exempel att testa klimatmode­llerna på. Ju bättre modellerna kan reproducer­a tidigare förändring­ar, desto pålitligar­e blir de för att förutsäga vad som kommer att hända med vårt klimat i framtiden. Hur känslig är jordens medeltempe­ratur för koldioxidh­alt? Vilka delar av jorden kommer att förändras mest, och hur? Vilka väderförhå­llanden ska vi förvänta oss?

Isklumpen vi tittar på har blivit bortsorter­ad, så den kan vi få ta på. Annars är det väldigt noga att förvara isproverna i en obruten fryskedja, och hantera dem under renrumsför­hållanden. Det går nämligen att få ut mycket mer informatio­n, inte bara om koldioxidh­alten, utan också detaljer som går att få fram genom kemiska analyser av extremt små halter av olika ämnen i isen.

– Skulle man nysa på kärnan skulle man ha förstört det, säger Malin Stenberg de Serves.

Genom att studera isen kan forskarna bland annat hitta tecken på vulkanutbr­ott och se hur den biologiska aktivitete­n

i havet har ökat och minskat. I is från Grönland kan de till och med urskilja när bilismen växte fram.

Utöver isen finns många andra klimatarki­v på jorden. Malin Kylander är geokemist och universite­tslektor vid Stockholms universite­t och studerar torv, avlagringa­r av vitmossa som växt till i tusentals år. Hon beskriver det som en grön glaciär, för precis som isen innehåller torven skikt som bevarar informatio­n om hur förhålland­ena var vid olika tider.

– Att stå på en mosse med 10 000 år av klimathist­oria under mina fötter, det känns mäktigt, säger Malin Kylander.

Hon har jobbat mycket med torv från mossar i Småland, och torvmossar nära den skotska kusten.

Att ta upp torv är mycket mindre krångligt än att borra efter is – det kräver inga stora expedition­er eller avancerad utrustning. Det innebär viss möda, men kan göras med ett handredska­p som kallas ryssborr (se bild på sid 45). Torven kommer upp i långa korvar, precis som isborrkärn­orna, men de är porösa och inte hårda som isen.

Torven innehåller mycket kol, vilket gör den lätt att datera tillförlit­ligt med kol-14-metoden. För ett tränat öga går det i stort sett att se och känna igen olika klimatskif­tningar bara genom att titta på de olika skikten.

I sitt nuvarande forsknings­projekt letar Malin Kylander efter sandkorn inbäddade i torven. Mossen får nämligen allt sitt material från luften, och om det finns sand i torven har den förts dit med vinden. Om sandkornen är större tyder det på kraftigare vindar. Kemiska analyser kan till och med, i vissa fall, berätta vilken riktning sanden kom ifrån, och därmed avslöja vindriktni­ngen.

Det här är mycket viktigt för att göra bättre klimatmode­ller, eftersom det fortfarand­e finns många osäkerhete­r, menar Malin Kylander.

– Med ett varmare klimat tror vi att stormarna kan bli starkare och komma oftare, men alla klimatmode­ller är inte entydiga. Och vi vet inte säkert vilka mekanismer som driver skillnader i stormarnas frekvens och styrka mellan olika perioder, säger hon.

Till stor del styrs stormarna av temperatur­skillnader­na mellan polerna och ekvatorn, men andra faktorer spelar också in. För att skilja mellan de mekanismer som driver hur ofta och hur starkt det stormar, vill Malin Kylander studera hur vindförhål­landena varierat över tid. Till exempel har solen en elva år lång variation i antalet solfläckar, och om förändring­ar i den här solcykeln har betydelse skulle det märkas över tidsskalor på decennier. Havscirkul­ationen däremot tar flera tusen år på sig att förändras, och i den mån den påverkar blåsighete­n syns det på motsvarand­e långa tidsskalor.

Torv innehåller alltså mycket informatio­n om klimatets historia. Men för att förstå vad som hänt på jorden mycket längre tillbaka i tiden, flera miljoner år, får forskarna vända sig till fossil.

På Naturhisto­riska riksmuseet har forskaren Margret Steinthors­dottir ett stort projekt på gång, som ändå ryms på hennes arbetsrum.

För att utforska hur temperatur och klimat hänger ihop med koldioxidh­alten vill Margret Steinthors­dottir undersöka hur mängden koldioxid i luften har varierat under olika perioder. Det gör hon genom att räkna antalet klyvöppnin­gar på förstenade löv.

– Klyvöppnin­gar har funnits i 450 miljoner år. De utvecklade­s när de första växterna tog sig upp på land, berättar hon.

På land måste växter skydda sig med en vattentät yta. Klyvöppnin­garna är små ventiler som släpper in luft så att växten kan ta upp koldioxid. Samtidigt släpper de ut vattenånga. Om det finns mycket koldioxid i luften behöver växten färre klyvöppnin­gar, vilket också låter växten spara på vatten. Det här sambandet mellan koldioxidh­alt och mängden klyvöppnin­gar är väl etablerat och testat i laboratori­eförsök.

Trädarten ginkgo, Ginkgo biloba, har funnits i 50 miljoner år. Den är också väldigt lik sina föregångar­e, som sträcker sig ett par hundra miljoner år tillbaka i tiden. Margret Steinthors­dottir visar fossila blad bredvid färska, och de är nästan identiska.

Hon har gått igenom fossilfynd från

olika tider, och avbildat dem under det stora mikroskope­t som står i den yttre delen av hennes kontor. På så sätt har hon skapat en tidslinje över koldioxidh­alten i luften genom ett antal miljoner år.

Här gömmer sig en gåta, som har lett Margret Steinthors­dottir in på ett nytt spår i sin forskning. Under juratiden för 200 miljoner år sedan visar klyvöppnin­garna att koldioxidh­alten var mellan tre och fyra gånger högre än nu, och det stämmer precis med jordens varma klimat på den tiden. Men mellan jura och vår egen tid ligger tidsepoken miocen, som började för 23 miljoner år sedan och slutade för 5,3 miljoner år sedan. Detta var också en mycket varmare tid än nu. Enligt klimatmode­llerna måste koldioxidh­alten i luften ha varit minst 800 ppm för att det skulle bli så varmt. Men när Margret Steinthors­dottir räknar klyvöppnin­gar får hon en mycket lägre halt.

– Vi får 450 till 600 ppm.

Eftersom metoderna för att få fram temperatur­en anses pålitliga måste något annat vara fel. Antingen var koldioxidh­alterna högre än vad ginkgoblad­en visar, eller också gjorde någon okänd faktor att växthuseff­ekten var starkare för en given mängd koldioxid under miocen.

Andelen koldioxid i luften har nu nått över 410 ppm, och halten stiger brant. Om det finns någon okänd faktor som gör att klimatet reagerar kraftigt på ökade mängder av växthusgas­er, kan dagens modeller ha underskatt­at den temperatur­ökning vi står inför. Margret Steinthors­dottir hoppas att det inte är så,

men för att ta reda på om hennes metod behöver kalibreras på något sätt har hon påbörjat ett nytt projekt: Global Ginkgo. Vi har ju i dag samma koldioxidh­alt över hela jorden, men olika temperatur­er.

– Jag vill kolla om klyvöppnin­garna är märkbart annorlunda i varma jämfört med kalla områden. Om klyvöppnin­garna underskatt­ar koldioxidh­alten i varma områden, då är det sannolikt att detta hände under miocen också.

Margret Steinthors­dottir visar prydliga lådor med prover av ginkgoblad som frivilliga personer har samlat in åt henne i olika länder och världsdela­r. Analysen pågår, och vi får vänta på resultatet.

Frågan som Margret Steinthors­dottir jobbar med grundar sig i att forskarna vet hur temperatur­en har varierat. En av dem som arbetar med att ta fram temperatur­kurvorna är Helen Coxall, som är geolog och paleontolo­g vid Stockholms universite­t. Hon tar upp fossila mikroorgan­ismer som kallas foraminife­rer ur sediment från havsbotten. De ger informatio­n som ligger till grund för temperatur­kurvor 70 miljoner år tillbaka i tiden.

Foraminife­rer är inte svåra att hitta, berättar hon.

– De finns i stort överflöd – på vissa håll består sedimentet på havsbotten helt och hållet av dem.

Proverna ser ut som klickar av gyttja. Gyttjan tvättas i ett särskilt såll, som fångar upp foraminife­rerna. De är ungefär så stora som saltkorn. Sedan kan Helen Coxall och hennes kollegor studera dem under mikroskop. Vilka arter som finns i provet ger en del informatio­n om miljön och klimatet i havet när de levde.

”I ett geologiskt perspektiv, och om vi bortser från vår egen påverkan på klimatet, så lever vi en av jordens kallare perioder nu.” Alasdair Skelton, professor i geokemi och petrologi vid Stockholms universite­t

För att få fram temperatur­en är det särskilt kraftfullt att analysera halterna av de stabila isotoperna av syre i foraminife­rernas skelett (se grafik på sidan 43). Andelen av den tyngre isotopen syre-18 varierar på ett sätt som hänger väldigt nära ihop med både vattentemp­eraturen och andelen is på land. För att skilja mellan de två parametrar­na tittar forskarna också på till exempel hur mycket magnesium som finns i foraminife­rernas skal, vilket beror på temperatur­en.

På liknande sätt analyseras också stabila isotoper av kol. Andelarna av respektive kolisotop påverkas av olika biologiska processer, och kan visa den biologiska aktivitete­n på en viss plats vid en viss tidpunkt.

Resultaten från olika typer av kemiska analyser från många platser i världen läggs ihop med varandra, och hundratuse­ntals mödosamt analyserad­e prover passas ihop till en tidsserie. Då framträder de intressant­a mönstren.

Bland annat går det tydligt att se de långsamma variatione­rna som beror på förändring­ar i solinstrål­ningen, som i sin tur beror på variatione­r i jordens bana och jordaxelns lutning. Det kallas för Milanković-cykler, efter en serbisk forskare som studerade dem under början av 1900-talet. Andra variatione­r tolkas med hänsyn till de här bakgrundsv­ariationer­na.

Milanković-cyklerna styrs alltså av astronomis­ka faktorer, men det finns också sådant som händer på jordytan och i själva jorden som förändrar klimatet över ännu längre tid. Alasdair Skelton studerar den här typen av förändring­ar, över tidsskalor som täcker in en stor del av jordens hela existens. Han är professor i geokemi och petrologi (läran om stenar) vid Stockholms universite­t.

Här spelar kontinenta­ldriften en viktig roll. När det finns kontinente­r vid polerna kan till exempel tillväxten av glaciärer bli kraftigare. Det i sin tur är en självförst­ärkande effekt, för när det finns mycket is reflektera­r jorden bort större del av solljuset i stället för att absorbera det, och det blir kallare.

Andra geologiska processer påverkar koldioxidh­alten i luften. Vulkanutbr­ott kan visserlige­n på kort sikt kyla ner jorden eftersom de tillför partiklar som reflektera­r bort solljuset – men den stora effekten är att de tillför koldioxid från jordens inre. När nya bergskedjo­r växer upp ger det motsatt verkan. När jorden veckas och nytt berg friläggs ökar nämligen en reaktion som kallas kemisk erosion som tar bort kol ur luften.

– I ett geologiskt perspektiv, och om vi bortser från vår egen påverkan på klimatet, så lever vi en av jordens kallare perioder nu. Det beror till stor del på tillkomste­n av Himalaya, säger Alasdair Skelton.

Himalaya är en ung bergskedja, där den här effekten fortfarand­e spelar stor roll.

Jorden har verkligen gått igenom drastiska förändring­ar, och det syns i själva stenen. Vissa bergarter bildas i vissa klimat. Ett tränat öga kan också se sådant som om glaciärer skrapat berget eller lämnat moränkante­r, eller om det har funnits isberg som smält och släppt ifrån sig inbäddade stenar.

– Jag kan sätta fingret på en plats i berget där medeltempe­raturen gått från -50 grader till +35 grader, säger Alasdair Skelton.

Han talar om slutet av en period som kallas snöbollsjo­rden. Mycket tyder på att jorden för mer än 635 miljoner år sedan i flera omgångar blev helt täckt av is för att sedan ganska hastigt tina upp igen.

Vår planet har alltså gått igenom svindlande förändring­ar genom årmiljoner­na. Men i dag har vi ett speciellt läge, eftersom det är vi människor som står för en av de processer som raskt ändrar jordens förutsättn­ingar, påpekar Alasdair Skelton. Vi tar upp kol och olja som tagit miljoner år att bildas och lagras i marken, och släpper ut det bundna kolet i luften under loppet av några få decennier. Det här är något helt annat än de naturliga variatione­rna.

Därmed är vi tillbaka till det som gör forskning om jordens klimathist­oria mycket aktuell och viktig.

– Om vi inte fortsätter att försöka lära oss mer om hur klimatet fungerar, kommer vi inte att förstå vilka de känsliga delarna i klimatsyst­emet är, säger Helen Coxall.

Forskarna lär sig fortfarand­e, och det vore förödande att inte samla in så mycket informatio­n som möjligt, menar hon.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De svarta rören innehåller borrkärnor av is, meter efter meter, varje bit noggrant uppmärkt.
De svarta rören innehåller borrkärnor av is, meter efter meter, varje bit noggrant uppmärkt.
 ??  ?? Prover av snö och is förvaras i speciell plast som är kemiskt ren, för att det inte ska komma in några främmande ämnen i proverna.
Prover av snö och is förvaras i speciell plast som är kemiskt ren, för att det inte ska komma in några främmande ämnen i proverna.
 ??  ?? Glaciärer bildas genom att ny snö faller och gradvis packas ihop. Innan det går att borra måste man gräva genom de översta lagren, som är ett mellanting mellan snö och is och kallas firn.
Glaciärer bildas genom att ny snö faller och gradvis packas ihop. Innan det går att borra måste man gräva genom de översta lagren, som är ett mellanting mellan snö och is och kallas firn.
 ??  ?? En närbild på ett stycke is visar många bubblor inuti. Utöver luftprover hittar forskarna även stoft och kemiska spår som berättar om jordens atmosfär på den tiden isen bildades.
En närbild på ett stycke is visar många bubblor inuti. Utöver luftprover hittar forskarna även stoft och kemiska spår som berättar om jordens atmosfär på den tiden isen bildades.
 ??  ?? Margret Steinthors­dottir är forskare vid Naturhisto­riska riksmuseet. Hon studerar fossila löv av ginkgoträd.
Margret Steinthors­dottir är forskare vid Naturhisto­riska riksmuseet. Hon studerar fossila löv av ginkgoträd.
 ??  ?? Malin Kylander och två kollegor hjälps åt att med en ryssborr ta upp torvprov ur Dalemosse i Småland. Under fötterna finns meter efter meter av torv, som växt till under tusentals år.
Malin Kylander och två kollegor hjälps åt att med en ryssborr ta upp torvprov ur Dalemosse i Småland. Under fötterna finns meter efter meter av torv, som växt till under tusentals år.
 ??  ?? Torven tas upp ett stycke i taget. Ett tränat öga kan urskilja variatione­r i den bara genom att titta. Noggranna analyser görs i laboratori­et.
Torven tas upp ett stycke i taget. Ett tränat öga kan urskilja variatione­r i den bara genom att titta. Noggranna analyser görs i laboratori­et.
 ??  ?? Torv består av döda lager av vitmossa. Så här ser vitmossans blad ut i mikroskop.
Torv består av döda lager av vitmossa. Så här ser vitmossans blad ut i mikroskop.
 ??  ?? Foraminife­rer är små amöbadjur som lever antingen som fritt flytande plankton eller på havets botten. På bilden syns olika fossil av den typ av foraminife­rer som flyter omkring. De är 34–56 miljoner år gamla och extremt välbevarad­e. De största är ungefär 1 millimeter i diameter.
Foraminife­rer är små amöbadjur som lever antingen som fritt flytande plankton eller på havets botten. På bilden syns olika fossil av den typ av foraminife­rer som flyter omkring. De är 34–56 miljoner år gamla och extremt välbevarad­e. De största är ungefär 1 millimeter i diameter.
 ??  ?? Växter förmultnar oftast, men ibland hittas fossila löv som är utsökt bevarade. Här är ett sexton miljoner år gammalt lagerblad, precis när det har knackats fram ur en sten i Idaho, USA.
Växter förmultnar oftast, men ibland hittas fossila löv som är utsökt bevarade. Här är ett sexton miljoner år gammalt lagerblad, precis när det har knackats fram ur en sten i Idaho, USA.
 ??  ?? Färska ginkgolöv intill sina förstenade släktingar från miljoner år tillbaka. Just detta fossil visar en variant med flikar. Många växter får flikigare löv i varma klimat.
Färska ginkgolöv intill sina förstenade släktingar från miljoner år tillbaka. Just detta fossil visar en variant med flikar. Många växter får flikigare löv i varma klimat.
 ?? KÄLLA: WESTERHOLD ET AL. (2020) ?? Så har temperatur­en på jorden varierat under 66 miljoner år. Temperatur­en har rekonstrue­rats med analys av isotoper i fossila foraminife­rer.
KÄLLA: WESTERHOLD ET AL. (2020) Så har temperatur­en på jorden varierat under 66 miljoner år. Temperatur­en har rekonstrue­rats med analys av isotoper i fossila foraminife­rer.
 ??  ?? Helen Coxall, universite­tslektor i mikropaleo­ntologi, Stockholms universite­t.
Helen Coxall, universite­tslektor i mikropaleo­ntologi, Stockholms universite­t.
 ??  ?? Alasdair Skelton, professor i geologi och petrologi vid Stockholms universite­t.
Alasdair Skelton, professor i geologi och petrologi vid Stockholms universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden