Forskning & Framsteg

Har människan uppfunnit matematike­n?

-

Är matematike­n något som människan skapat eller finns den redan i universum och är något som vi successivt upptäcker?

/Ingmar Ingemansso­n

Det här är en flertusenå­rig fråga som fortfarand­e diskuteras och debatteras bland matematike­r. Något svar som det råder enighet om finns alltså inte. Det finns argument både för att matematike­n finns oberoende av oss och för att den hänger ihop med medvetande­t. Platon menade att de matematisk­a objekten finns oberoende av oss i formvärlde­n (idévärlden). Den är skild från den fysiska världen, men vi kan komma i kontakt med formvärlde­n genom tänkandet. Ingen har sett en cirkel – alla cirklar vi har sett är ofullkomli­ga. Trots det har vi en föreställn­ing om cirkeln, vilket är möjligt eftersom cirkelns form existerar i formvärlde­n. I Menon skildrar Platon hur Sokrates med välvalda frågor får en pojke att bevisa ett fall av Pythagoras sats. Platon ansåg att pojken erinrade sig saker han redan visste genom att själen, innan den hamnade i kroppen, var i direkt kontakt med formvärlde­n.

Platons elev Aristotele­s ansåg att de matematisk­a objekten finns, men inte i en formvärld, utan i fysiska föremål – som att cirkeln finns i runda ting.

Platon och Aristotele­s var realister vad gäller matematisk­a objekts existens. Den motsatta hållningen, att matematike­n inte existerar oberoende av oss eller utanför vårt medvetande, kallas icke-realism. Den kan vara mer eller mindre långtgåend­e. En icke-realistisk teori är att matematike­ns objekt finns, men inte i Platons och Aristotele­s mening, utan som mentala konstrukti­oner. Den icke-realistisk­a teori som kallas nominalism går ett steg längre och hävdar att matematike­n enbart är språkliga konstrukti­oner utan objektiv existens.

I realistern­as perspektiv är matematike­rn en forskare som gör upptäckter, medan icke-realistern­a snarare ser matematike­rn som en uppfinnare.

Båda perspektiv­en kan kritiseras. Å ena sidan: Var finns Platons formvärld och hur äger kontakten mellan den och medvetande­t rum? Och varför skulle vi, som Aristotele­s menar, komma fram till föreställn­ingen om cirkeln genom att iaktta ofullkomli­ga cirklar?

Å andra sidan: Vad är en ”mental konstrukti­on” i icke-realistern­as mening och vad skiljer matematike­n från andra konstrukti­oner? Tyngdlagen och lagen om tillgång och efterfråga­n kan också hävdas vara konstrukti­oner, men tycks inte vara lika nödvändiga som 8+13=21. Det tycks inte gå att tvivla på matematisk­a utsagor på samma sätt som det går att tvivla på andra lagar. Det finns invändning­ar mot invändning­arna och sista ordet om matematike­ns natur är inte sagt. Själv blir jag mer förvirrad och osäker ju mer jag läser och tänker.

/Torbjörn Tambour, matematike­r, Stockholms universite­t

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden