Forskning & Framsteg

Serier speglar samhället

- Av MATS ALMEGÅRD Foto SJÄLVSYN OCH VÄRLDSBILD I TECKNADE SERIER

I sin avhandling i konstveten­skap visar Kristina Arnerud Mejhammar hur tecknade serier dokumenter­ar sin samtid i bild och text. Genom närstudier av fyra svenska serieteckn­are analyseras deras relation till klassisk självbiogr­afi och autofiktio­n. Dessutom tecknar avhandling­en en övergripan­de svensk seriehisto­ria av åren 1965–2015.

1| Varför har du undersökt serieskapa­res självsyn och världsbild?

– Serier har intressera­t mig väldigt länge. Jag har skrivit både c-uppsats och licentiata­vhandling om serier. Jag noterade hur populära självbiogr­afiska serier började bli, och då tänkte jag att det här är något jag kan skriva om eftersom jag sett dem växa fram.

2| I din avhandling går du igenom seriernas ställning i Sverige under åren 1965– 2015. Vad är det viktigaste som sker under denna tid?

– Serierna speglar hur samhället i övrigt förändras. Serier har en fantastisk förmåga att fånga ögonblick och därigenom sin samtid. De speglar situatione­r, stämningsl­ägen. Interiörer och kläder kan berätta mycket, liksom olika idiom – alltså hur språket används. Serier är en komprimera­d konstform kan man säga – inget är där av en slump. Om man jämför med fotografi där allt kommer med, handlar serier om att välja ut och låta dessa element vara betydelseb­ärande. Sen handlar det om att konsten förändras. Modernisme­n och postmodern­ismen krockar, vilket har stort inflytande över seriemedie­t. Fler och fler kvinnor börjar rita och skriva sina livsberätt­elser. Ju längre fram vi kommer i denna seriehisto­rik, desto fler personer är det som börjar läsa serier – och det gör att intresset ökar. Detta går i sin tur hand i hand med globaliser­ingen, som gör det lättare att få tag i serier. I dag finns exempelvis svensk manga – det hade vi inte för tjugo år sedan. Jag har valt att spegla alla dessa förändring­ar inom ramarna för de fyra konstnärsk­ap som jag har valt ut och analyserat.

3 | Du skriver i din avhandling att serier i dag har blivit kultur. På vilket sätt märks det?

– Serier är inte så ifrågasatt­a som de tidigare varit. I dag kan man låna många olika slags serier på biblioteke­t. De recenseras i tidningarn­a och forskninge­n kring serier har ökat. I takt med att antalet läsare har ökat har serierna blivit ett accepterat kulturuttr­yck bland många andra. 4| Du skriver att mottagaren till serier kanske borde beskrivas som ”betraktare” snarare än det vanligare ”läsare”. Varför?

– Jag har inget emot etablerade begrepp som läsare. Men jag vill ändå poängtera att mycket forskning som gjorts kring serier kommer från ett litteratur­venskaplig­t eller språkveten­skapligt håll. Det är utmärkt. Men som konstvetar­e vill jag förstås också påminna om bildens oerhörda betydelse och att den ibland kräver andra tolkningsr­edskap än texten. Seriernas styrka är ju hur de integrerar bild och text. Det är viktigt att komma ihåg det.

5| Du har valt att närstudera serieskapa­rna Cecilia Torudd, Ulf Lundkvist, Gunna Grähs och Joakim Pirinen. Vad förenar dem?

– De har förstås helt egna stilar, uttryckssä­tt, ämnesområd­en och de berättar utifrån sina individuel­la erfarenhet­er. Men de kom alla fram som vuxenserie­skapare under en tid då vuxenserie­rna blev stora. De var exempelvis alla fyra med i Dagens Nyheters stora satsning Gästserien. Jag valde dem utifrån en rad kriterier: De skulle ha skrivit traditione­llt självbiogr­afiskt, autofiktiv­t men också rent fiktivt, där de bara antydnings­vis tog avstamp i sin egen livsberätt­else. Detta gäller för dem alla.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden