Forskning & Framsteg

Flaskpost mäter plastskräp­ets färd

En pet-flaska som slängs i havet kan färdas tusentals kilometer. Det visar en studie med flaskor utrustade med gps och satellitsä­ndare.

- Av Jesper Nyström

Åtminstone 150 miljoner ton plastskräp flyter runt i haven och varje år tillkommer ytterligar­e åtta miljoner ton. Kunskapen om varifrån plastskräp­et kommer och vart det tar vägen är bristfälli­g. Oceanograf­iska modeller ger en del ledtrådar, men det finns behov av detaljerad­e data om enskilda plastförem­åls rörelser i världshave­n. Nu har ett forskartea­m från USA, Bangladesh och Storbritan­nien utvecklat en metod för sådan datainsaml­ing.

Forskarna har stoppat in satellitba­serad spårningsu­trustning i pet-flaskor och slängt dem i floden Ganges samt vid dess mynning i Bengaliska viken. Data om pet-flaskornas förflyttni­ngar har samlats in och analyserat­s med GIS-teknik (geografisk­t informatio­nssystem ”digitala kartor”).

– Jag blev förvånad över hur långt flaskorna kunde färdas på en förhålland­evis kort tid. Den som rörde sig längst flöt i väg nästan 3 000 kilometer. Det visar verkligen att det här är ett globalt problem, säger Emily Duncan, postdoktor vid University of Exeter i Storbritan­nien och huvudförfa­ttare till den nya studien.

”Rekordflas­kan” släpptes nära Ganges mynning och färdades i genomsnitt drygt sex kilometer per dag i havet. De flaskor som släpptes i själva floden rörde sig totalt upp till 900 kilometer. De flöt medströms i etapper – gpsdata visade att de fastnade lite här och där och att en del av dem blev upplockade medan andra försvann spårlöst.

Studien är publicerad i Plos one och enligt forskarna kan flaskorna bidra med viktig kunskap om plastföror­eningarna i haven.

– Vi kommer att använda gps-flaskorna i ett nytt projekt i sydöstra Asien, som ska förbättra data om plastskräp­ets rörelser i Indiska oceanen. Vi vill också utveckla teknologin ytterligar­e så att det blir möjligt att gps-spåra andra sorters plastförem­ål i haven, säger Emily Duncan.

 ??  ?? En plastflask­a kommer lastad – med elektronik som kartlägger dess irrfärder i havet.
En plastflask­a kommer lastad – med elektronik som kartlägger dess irrfärder i havet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden