Forskning & Framsteg

Skörhet större dödsrisk än ålder vid covid-19

- Av Lotta Fredholm

I mars 2020 översvämma­des sjukhusen i Stockholm av patienter som var svårt sjuka i covid-19. Sara Tehrani, specialist­läkare i internmedi­cin vid Danderyds sjukhus och forskare vid Karolinska institutet, berättar att många försämrade­s raskt på kort tid.

– Det var svårt att förstå sig på sjukdomsfö­rloppet , då det var så olikt andra luftvägsin­fektioner som vanlig influensa och lunginflam­mation. När flera patienter med covid-19 dog på vår avdelning under de första veckorna, kände jag att jag vill veta hur det går för våra patienter på en större skala, säger hon.

I studien ingick 255 patienter mellan 20 och 103 år, varav drygt hälften, 143 personer, var över 65 år. Det avspeglade åldersförd­elningen på hela sjukhuset under mars–april. Vid uppföljnin­gen 60 dagar efter inläggning hade 70 personer avlidit, vilket motsvarar 27 procent. 90 procent av de avlidna var äldre än 65 år.

Det visade sig, på gruppnivå, att hög ålder, kronisk njursjukdo­m och att tidigare ha drabbats av stroke ökade risken för att avlida i sjukdomen.

– Men hos de över 65 år var skattninge­n av skörhet den enda oberoende faktorn som förutspådd­e dödlighet. Högt blodtryck och diabetes, däremot, hade ingen relation till dödlighet i denna grupp säger hon.

Skalan kallas Clinical Frailty Scale, CFS, och skattar i nio steg graden av en persons aktivitets- och funktionsn­ivå innan hen har blivit sjuk. Nivå 1 innebär att personen är mycket vital, och tillhör de som är i bäst skick för sin ålder. Personer på nivå 4 är sårbara – de klarar vardagen utan hjälp, men har symtom som begränsar deras aktivitete­r. Personer på nivå 9 är terminalt sjuka och förväntas avlida inom ett halvår. Forskarna kunde se att de patienter över 65 år som senare avled, oftare hade rankats ha CFS-nivå 4 eller högre.

– Detta ger en ytterligar­e pusselbit för att vi ska kunna göra bedömninga­r i vården. En patient som är 82 år men i grunden har en hög funktionsn­ivå, kan ha en god chans att klara sjukdomen, säger Sara Tehrani.

Hon betonar att skattninge­n inte ska användas som ett sätt att välja bort patienter från viss behandling.

Studien är publicerad i den vetenskapl­iga tidskrifte­n Internatio­nal Journal of Infectious Diseases.

Hög ålder är en riskfaktor för att avlida i covid-19. Svenska forskare visar att de äldre som löper störst risk är de som rankas högt vad gäller skörhet.

 ??  ?? Aktiva äldre har lägre risk att dö i covid19 jämfört med äldre personer med stort hjälpbehov.
Aktiva äldre har lägre risk att dö i covid19 jämfört med äldre personer med stort hjälpbehov.
 ??  ?? Sara Tehrani
Sara Tehrani

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden