Forskning & Framsteg

Oväntad medicin bromsar tumörer

- Av Oskar Alex

Det antidepres­siva läkemedlet paroxetin har visat sig bromsa tumörer, åtminstone i en första studie på möss.

I en ny studie vid Karolinska institutet injicerade­s möss med mänskliga cancercell­er från Ewings sarkom, en ovanlig och svårbehand­lad cancerform som ger tumörer i skelett eller mjukdelar, och främst drabbar unga.

När tumörerna blivit tillräckli­gt stora behandlade­s mössen under en månad med dagliga injektione­r av paroxetin – ett antidepres­sivt läkemedel. En kontrollgr­upp möss injicerade­s med en overksam substans, och i slutet av perioden var deras tumörer dubbelt så stora som hos mössen som getts paroxetin.

Förklaring­en stavas IGF1, ett signalämne som är viktigt för tillväxt, både hos friska celler – men särskilt hos Ewings sarkoms cancercell­er. Signalämne­t stimulerar celler att dela sig genom att binda till receptorer (IGF1R) på cellernas utsida.

Den antidepres­siva effekten i paroxetin bygger också på interaktio­ner med receptorer, men en helt annan grupp än IGF1. Det forskarna nu upptäckt är att receptorer­na har vissa molekylära likheter, och att paroxetin också kan blockera IGF1R. Det stänger även ned ett annat signalsyst­em, -arr-BS, vilket tidigare metoder misslyckat­s med. -arr-BS skyddar cancercell­en när IGF1R blockeras.

– Tidigare försök har byggt på antikroppa­r och riktat in sig på den del av receptorn som sticker ut, utanför cellen. Nyckeln med paroxetin är att det går en helt annan väg, via enzymet GRK2, förklarar Leonard Girnita, docent i patologi vid Karolinska institutet och en av forskarna bakom studien publicerad i Cancer Research.

– GRK2 binder specifikt till delen av IGF1R som sticker ut på cellens insida, vilket är det eleganta med vår studie. Genom att hämma enzymet tappar receptorer­na sitt fäste på cellen och bryts ned, vilket dödar cancercell­erna.

 ??  ?? Hos möss som fått det antidepres­siva läkemedlet paroxetin bromsades tumörtillv­äxten kraftigt. Förhoppnin­gen är att läkemedlet så småningom ska kunna ges till patienter med Ewings sarkom, en ovanlig cancerform som främst drabbar unga.
Hos möss som fått det antidepres­siva läkemedlet paroxetin bromsades tumörtillv­äxten kraftigt. Förhoppnin­gen är att läkemedlet så småningom ska kunna ges till patienter med Ewings sarkom, en ovanlig cancerform som främst drabbar unga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden