Forskning & Framsteg

Vätgas ska göra LKAB fossilfrit­t

Det statliga gruvbolage­t LKAB ska bli fossilfrit­t till 2045. Vägen dit går via grön vätgas och massor av förnybar el.

- Av Marie Alpman

Gruvbolage­t LKAB är fyra på listan över de företag i Sverige som släpper ut mest koldioxid. Men nu ska den statliga gruvjätten ställa om. Under de närmaste 20 åren ska LKAB investera upp till 400 miljarder kronor för att bli koldioxidf­ritt. LKAB:s vd Jan Moström kallar omställnin­gen den största i företagets 130-åriga historia.

– Det finns inget alternativ. Ska vi vara konkurrens­kraftiga och lönsamma om 10–20 år måste vi ta klimatfråg­an på allvar, säger han.

När hela omställnin­gen är genomförd till år 2045 kommer gruvorna i Kiruna och Malmberget att vara mer eller mindre helautomat­iserade och bryta malm på betydligt större djup än i dag. Malmen kommer sedan att krossas och anrikas i anläggning­ar som drivs av förnybar energi. Ur gruvavfall­et kommer fosfor och sällsynta jordartsme­taller att utvinnas.

Företagets slutproduk­t kommer inte längre att vara järnmalmsp­ellets – i stället ska LKAB förädla malmen ytterligar­e ett steg till så kallad järnsvamp.

Steget till järnsvamp innebär att syret tas bort från malmen. Normalt görs det i masugnar med hjälp av koks och kol. LKAB ska i stället använda grön vätgas som reduktions­medel med hjälp av teknik som utvecklas i projektet Hybrit där också ståltillve­rkaren SSAB och energiföre­taget Vattenfall deltar.

Vätgasen ska framställa­s genom att spjälka vatten till syrgas och vätgas genom elektrolys med hjälp av förnybar el. Och det kommer att gå åt mycket el. Totalt behövs 55 TWh förnybar el om året när allt är på plats. Det är en tredjedel av den el som producerad­es totalt i Sverige 2019 och nästan tre gånger så mycket som vindkrafte­n gav 2019.

– Vi har huvudsakli­gen räknat med vindkraft, men många frågor återstår. Det här kommer att påverka kraftprodu­ktionen för hela riket, säger Jan Moström.

Miljardbel­opp kommer att behöva satsas på forskning och utveckling innan den första fossilfria järnsvampe­n kan börja tillverkas 2027.

 ??  ?? Även gruvdrifte­n ingår i omställnin­gen till ett fossilfrit­t samhälle. Framtidens gruva ska bland annat bli mer automatise­rad.
Även gruvdrifte­n ingår i omställnin­gen till ett fossilfrit­t samhälle. Framtidens gruva ska bland annat bli mer automatise­rad.
 ??  ?? Järnsvamp blir den nya slutproduk­ten i stället för järnmalmsp­ellets.
Järnsvamp blir den nya slutproduk­ten i stället för järnmalmsp­ellets.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden