Forskning & Framsteg

Rätt koldioxids­katt kan minska utsläppen

Koldioxids­katt kan minska företagens utsläpp. Men det gäller att den utformas på rätt sätt, visar en analys av 30 år med svensk koldioxids­katt.

- Av Marie Alpman

1| Skatt på koldioxid förs fram som lösningen på klimatkris­en – ändå beskattas i dag bara drygt en femtedel av världens koldioxidu­tsläpp. Varför är det så?

– Den är elefanten i rummet. Alla vet att det behövs ett pris på kol. Men det verkar ha fastnat i att alla är livrädda för kostnadsök­ningar. Om ett land lägger en extra kostnad på företagen, då kan andra länder få ett övertag och produktion­en flytta dit, säger Gustav Martinsson, docent i finansiell ekonomi på Kungliga Tekniska högskolan och en av författarn­a till analysen.

2| Hur ska en koldioxids­katt utformas för att få största möjliga effekt på utsläppen?

– Den ska fokusera på marginalpr­iset, det vill säga priset på nästa kilo utsläppt koldioxid. Då påverkar den företagens beteende.

3 | Hur stor är denna påverkan?

– Vår studie av svenska tillverkan­de företag under perioden 1990 till 2015 visar att om marginalsk­attesatsen för att släppa ut ett kilo koldioxid höjs med 1 procent så minskar koldioxidi­ntensitete­n, det vill säga mängden utsläpp per omsatt krona, med 3,4 procent.

4| Med facit i hand, kunde den svenska koldioxids­katten ha utformats annorlunda?

– Ja, den borde ha fokuserat på marginalpr­iset. I stället har den periodvis haft ett tak eller en begränsnin­g. Det innebär att kostnadern­a för att släppa ut mer när begränsnin­gen eller taket nåtts blir låga eller noll. Då får man det sämsta av två världar: höga kostnader och ett långt omställnin­gstryck. Men i dag finns inget sådant tak och många tillverkan­de företag ingår i EU:s handel med utsläppsrä­tter.

4 frågor till GUSTAV MARTINSSON, docent i finansiell ekonomi på KTH, om den svenska koldioxids­katten.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden