Forskning & Framsteg

Ringar skvallrar om stjärnkroc­k

För några tusen år sedan krockade två stjärnor. En ovanlig nebulosa skvallar nu om vad som hände när de slukade varandra och bildade en ny stjärna.

- Av Anna Davour

En nebulosa som strålar i bara ultraviole­tt har förbryllat astronomer sedan den upptäcktes i stjärnbild­en Herkules för 16 år sedan. Den påminner om hur resterna av en supernova brukar se ut – men med fel färger på ljuset och med en annorlunda stjärna i centrum. Stjärnan är ovanligt stor och uppsvälld för sin temperatur. En amerikansk forskargru­pp har gjort en ny analys, som avslöjar att den består av två stjärnor som smälte ihop till en stjärna för några tusen år sedan, och som ännu inte har nått ett nytt jämviktslä­ge.

Den modell som passar bäst med observatio­nerna tyder på att den ena stjärnan ursprungli­gen var ungefär lika stor som vår sol, men hade bränt slut på vätet i sin kärna och svällt upp som döende stjärnor gör. Den hade en mindre följeslaga­re, som drogs in i den uppsvällda atmosfären och blev en del av den. Material kastades ut och bildade två koner, som från jorden ser ut som två delvis överlappan­de ringar.

Det här förväntas vara en ganska vanlig typ av händelse i binära stjärnsyst­em, men har inte tidigare observerat­s.

– Eftersom de flesta stjärnor i vår galax är samlade i en tunn skiva full av gas och stoft är det inte lätt att se, förklarar Ross Church, som forskar om binära stjärnor vid Lunds universite­t.

Nu när det här fenomenet har förklarats tror Ross Church att det kan leda till att andra astronomer kan hitta och tolka liknande rester av stjärnor som slukat varandra.

 ??  ?? Ringnebulo­san strålar i ultraviole­tt ljus, på bilden återgett i blått och lila. Skenet uppstår när utslungat material kolliderar med rymdens tunna gas, känt som det interstell­ära mediet. De två ringarna består egentligen av två koner av material som rör sig åt varsitt håll.
Ringnebulo­san strålar i ultraviole­tt ljus, på bilden återgett i blått och lila. Skenet uppstår när utslungat material kolliderar med rymdens tunna gas, känt som det interstell­ära mediet. De två ringarna består egentligen av två koner av material som rör sig åt varsitt håll.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden