Forskning & Framsteg

Omsorgsful­lt nedgrävd skatt hittad i Täby

Åtta välbevarad­e halsringar och ett unikt mynt är några av fynden i en vikingatid­a silverskat­t som hittats vid en arkeologis­k utgrävning i Täby.

- Av Mats Karlsson

Utgrävning­arna har gjorts i utkanten av området Viggbyholm, som på vikingatid­en låg alldeles intill en långsmal havsvik och hade ett gynnsamt läge för långväga kontakter. Det visar inte minst de arabiska och europeiska mynt som hittats på det som verkar ha varit en gård. Ett av dem kom från Rouen i Frankrike och har daterats till 900-talet.

– Det unika i fyndet är sammansätt­ningen och kvalitén med bland annat åtta intakta halsringar, två armringar och tolv mynt omgjorda till halssmycke­n. Det franska myntet var bara känt från bilder i en bok från 1700-talet och inget liknande har hittats någon annanstans i världen. Det säger något om gårdens kontaktnät och status, säger arkeologen Maria Lingström på grävfirman Arkeologer­na vid Statens historiska museer.

Projektled­aren John Hamilton tänker sig att gården kan ha varit en samlingsoc­h omlastning­splats dit man kommit från gårdar i trakten för att fara vidare ut på havet. Det har även funnits hantverkar­e på platsen, det visar de så kallade grophus som man har hittat – hus med golvet nedgrävt några decimeter i jorden, som ofta förknippas med hantverkar­e.

– Men det är nog inte någon hantverkar­e som har gömt skatten, utan någon med lite högre status. Det här kan ha varit en plats som har vilat på kontroll över hantverk och utförsel av varor, säger han.

Skatten har av allt att döma lagts under golvplanko­rna i ett av de cirka 20 hus från mellersta järnåldern till tidig medeltid, som arkeologer­na har hittat spår efter. Halsringar­na låg i en kruka, och innanför dem, i en påse av lin, låg mynten i en trave. De europeiska låg överst och de arabiska under. Utöver det hittade man två armringar och en enkel fingerring i silver.

Skatten var inte undanstopp­ad i panik utan omsorgsful­lt ordnad.

–Vi lyfte upp fynden försiktigt, ett i taget: En ring! Och så en ring till och en till … Det såg ut som om de hade lagts ned i går. Mynten som gjorts om till halssmycke­n var så blanka att de präglade bilderna slog emot en, säger Maria Lingström, som rankar fyndet som ett av hennes finaste.

 ??  ?? ”Det såg ut som att de lagts ned i går”, säger arkeolog om fynden, som bland annat består av åtta intakta halsringar, två armringar och tolv mynt omgjorda till halssmycke­n.
Maria Lingström på grävfirman Arkeologer­na vid Statens historiska museer gräver ut ett så kallat grophus – ett hus med golvet nedgrävt några decimeter i jorden.
”Det såg ut som att de lagts ned i går”, säger arkeolog om fynden, som bland annat består av åtta intakta halsringar, två armringar och tolv mynt omgjorda till halssmycke­n. Maria Lingström på grävfirman Arkeologer­na vid Statens historiska museer gräver ut ett så kallat grophus – ett hus med golvet nedgrävt några decimeter i jorden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden