Forskning & Framsteg

Hela arvsmassan kartläggs hos barn med cancer

Snabbare och säkrare diagnoser och bättre behandling. Det är målet i ett nytt nationellt projekt där 100 barn med cancer får hela sin arvsmassa kartlagd. På sikt kan metoden bli standard.

-

Varje år drabbas omkring 350 barn av cancer i Sverige. Sedan 1980-talet har överlevnad­en ökat och ligger i dag på 85 procent. För att kunna bota fler med svårbehand­lad cancer startas ett pilotproje­kt där 100 barn kommer att få hela sin arvsmassa avläst, så kallad helgenomse­kvensering. Den detaljerad­e genetiska informatio­nen ska göra diagnosen säkrare och på sikt ge möjlighet till individuel­lt anpassad behandling.

Bakom satsningen står det nationella nätverket Genomic Medicine Sweden som finansiera­s av Barncancer­fonden. Projektet har smygstarta­t i Lund och Göteborg, där det sedan tidigare fanns ett godkännand­e för genetiska studier.

– Men nu har vi fått etiskt godkännand­e för att starta i hela landet och vi hoppas kunna genomföra pilotproje­ktet med 100 barn under 2021, säger projektkoo­rdinatorn David Gisselsson Nord, barnpatolo­g i Region Skåne och barncancer­forskare vid Lunds universite­t.

Prover från både tumör och normal vävnad kommer att sekvensera­s och analyseras. På så sätt går det att ställa diagnos med större precision.

– Det är sällan det blir fel, men för vissa tumörer kan det vara svårt att ställa rätt diagnos och stoppa in dem i rätt undergrupp. Då kan genprofile­n ge värdefull informatio­n, säger David Gisselsson Nord.

Helgenoman­alysen kan också göra det lättare att identifier­a och sätta in en mer specifik behandling. Om cancern orsakas av mutationer i gener, som i sin tur läses av till ett visst defekt protein, kan läkaren sätta in ett läkemedel som riktar sig mot just det proteinet. I fall där det ännu inte finns något färdigt och godkänt läkemedel så kanske det pågår en studie där patienten kan delta.

– På så sätt kan vi utifrån helgenompr­ofilen skräddarsy den bästa behandling­en som finns tillgängli­g just nu för varje patient, och skulle det komma nya behandling­ar kan vi göra en ny analys av sekvensdat­a, säger Frida Abel, sjukhusgen­etiker på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t i Göteborg.

Program där svårt cancersjuk­a barn matchas mot kliniska studier med hjälp av helgenomse­kvensering pågår bland annat i tyska Heidelberg. Dit skickas i dag prover från svenska barn som inte svarar på vanlig behandling.

– Det är patienter som varit under vård ganska länge. Unikt för vårt projekt är att vi vill sekvensera barnen redan vid diagnos för att se vilken behandling som kan funka, säger David Gisselsson Nord.

Helgenomse­kvensering är fortfarand­e relativt nytt inom sjukvården och görs framför allt vid sällsynta genetiska sjukdomar. Hittills har cirka 7 000 patienter fått hela sin arvsmassa avläst i den svenska sjukvården. Men tekniken utvecklas snabbt, fler målstyrda mediciner tas fram och priset för att sekvensera hela arvsmassor sjunker.

– För något år sedan kostade det 70 000 kronor per patient om man räknar in även datalagrin­g och analys, men det är på väg ner mot 50 000 kronor, säger David Gisselsson Nord.

Förutom bättre vård ska den genetiska informatio­nen också hjälpa forskninge­n framåt när det gäller att förstå barns tumörer, som på många sätt skiljer sig från tumörer hos vuxna.

– Det är oerhört spännande. Den stora vikten av detta projekt är på sikt en mer målstyrd behandling med ökad överlevnad och framför allt minskade sena komplikati­oner, säger Gustaf Ljungman, överläkare i barnonkolo­gi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och klinisk ledare för Barntumörb­anken som också ingår i projektet.

Han berättar att han själv har haft svåra fall där prover skickats till Tyskland för helgenomse­kvensering.

– Det har gjort stor skillnad och förändrat situatione­n i vissa speciella fall och i enstaka fall till och med räddat liv.

Samtidigt poängterar Gustaf Ljungman att det är viktigt att ha rimliga förväntnin­gar. För de allra flesta så kommer helgenoman­alys i första steget inte att leda till annorlunda behandling jämfört med i dag.

– Eftersom cirka 85 procent redan botas i dag blir andelen som kommer att ha direkt nytta av helgenomse­kvensering kanske bara vara omkring 10 procent och en ännu mindre andel som botas. Däremot kommer det att vara värdefull informatio­n om patienten inte svarar på behandling­en eller får återfall.

Pilotproje­ktet ska visa på nyttan och möjlighete­rna. Faller det väl ut kan på sikt alla barn som drabbas av cancer erbjudas helgenomse­kvensering.

– Vi hoppas det och att det också ska leda till en mer jämlik vård av alla barn med cancer i Sverige, säger David Gisselsson Nord.

 ??  ??
 ??  ?? Resultatet av en helgenomse­kvensering analyseras av sjukhusgen­etiker.
Resultatet av en helgenomse­kvensering analyseras av sjukhusgen­etiker.
 ??  ?? David Gissels son Nord
David Gissels son Nord

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden