Forskning & Framsteg

Mitt labb: När krisen kommer

Hon testar beredskap med simulering

- Av MARIE ALPMAN Foto HELEN AHLBOM

I en simulerad lägenhet undersöker Minna Lundgren hur människor reagerar i en krissituat­ion. Målet är att förbättra samhällets krisinform­ation. Resultatet kan rädda liv.

Det är fredagkväl­l hemma i soffan när allt plötsligt blir svart. Strömavbro­tt – typiskt! Problemet visar sig vara omfattande. Dagar går utan ström. Är du beredd på en sådan situation?

För att undersöka vilken beredskap människor har för oväntade kriser har sociologen Minna Lundgren inrett en liten lägenhet med kök, vardagsrum och sovrum. Men det är ingen vanlig lägenhet. Fönster, spis, bokhyllor och annan inredning längs väggarna är i själva verket projicerad­e bilder från projektore­r i taket. Hon förklarar att det också går att dra upp och ner på värmen, belysninge­n och skicka in rök och dofter. Golvet kan skakas.

Vi befinner oss i det nya simulering­slaborator­iet på Centrum för risk- och krisforskn­ing på Mittuniver­sitetet i Östersund. Senaste tillskotte­t är ett helt nytt högtalarsy­stem. När en av teknikerna drar på ljudet vibrerar basen i golvet. Ett tjutande larm får oss att hoppa till.

De många tekniska finesserna gör att det går att skapa de flesta miljöer och situatione­r. En brand kan simuleras med eldsflammo­r längs väggarna, rök och brandlukt. Med några knapptryck­ningar förvandlas labbet till ett skogslands­kap med fågelkvitt­er. Sekunder senare är vi mitt i ett böljande hav. Allt som sker registrera­s av kameror och mikrofoner.

Minna Lundgren är en av de första forskarna som utnyttjar labbet vetenskapl­igt. I den pågående studien om människors krisbereds­kap släpps två försöksper­soner i taget in i lägenheten. De vet att något kommer att hända – men inte vad.

– Vi är inte klara med försöken så jag kan inte avslöja exakt vilka krissituat­ioner vi testar, men det är sådant som människor kan uppleva under sin livstid och som påverkar vardagsliv­et i hög grad.

Det kan röra sig om allt från förgiftat vatten till cyberattac­ker, men inget våld används i försöken, som vanligtvis pågår i upp till 45 minuter. För att snabba upp tidsförlop­pet används en röst från taket som kan meddela att: ”nu har det blivit kväll”, samtidigt som det mörknar utanför fönstren.

Under försöken sitter Minna Lundgren tillsamman­s med två tekniker i ett kontrollru­m som döljer sig bakom en av väggarna. Därifrån styrs scenariot. Ett varningsme­ddelande kan spelas upp på tv:n. En statist som låtsas vara en orolig granne kan knacka på och berätta något som ger mer informatio­n för att eskalera händelsefö­rloppet.

– Det behövs inte så mycket för att en situation ska upplevas som autentisk. Under de efterfölja­nde intervjuer­na har personerna berättat att det känts verkligt.

Syftet är att kartlägga vad människor har uppfattat av samhällets krisinform­ation, som broschyren Om kriget eller krisen kommer som Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap skickade till alla hushåll 2018. Även hur kommunerna når ut med sin krisinform­ation undersöks i projektet.

Ett problem är att alla inte har tillräckli­ga språkkunsk­aper för att kunna ta till sig all upplysning från samhället. Minna Lundgren betonar att det gäller fler än de som inte har svenska som första språk.

– Här ingår också läsovana och personer med dyslexi eller olika funktionsv­ariationer. Det är en jättebred grupp som hamnar i den här informatio­nsluckan.

Samtidigt spelar tidigare erfarenhet­er

en viktig roll. En person med praktisk erfarenhet av att hantera kriser är bättre förberedd än den som bara läst en broschyr. Vid rekryterin­gen till försöken försöker Minna Lundgren få med en så bred grupp som möjligt med personer i olika åldrar och bakgrund. Ett krav är dock att ha grundlägga­nde kunskaper i svenska samt att man har uppehållst­illstånd i Sverige.

Resultaten är ännu inte klara men kan leda till nya sätt att nå ut med krisbudska­p till alla i samhället. En slutsats som Minna Lundgren redan dragit är att människor är oerhört kreativa när de försöker lösa problemen som uppstår. Under tiden de vistas i lägenheten uppmuntras testperson­erna att tänka högt och till exempel berätta om hur de hade löst uppgiften i sitt eget hem med tillgång till fler saker än de som finns i simulering­slabbet.

Minna Lundgren säger att det hade varit svårt att i praktiken studera hur människor reagerar i kritiska situatione­r utan tillgång till det nya labbet.

– Du kan ju inte som forskare stå stand-by och vänta på krisen. Samtidigt är det oetiskt att till exempel intervjua människor som befinner sig i svåra situatione­r.

Labbet kan användas till mycket. I tidigare försök, där dock Minna Lundgren inte varit inblandad, har till exempel räddningst­jänsten övat på insatser efter en bomb i en shoppingga­lleria. Bland rök, larm och panikslagn­a människor, spelade av statister, gällde det för räddningsp­ersonalen att ta hand om skadade personer. Även polisen och olika myndighete­r har utnyttjat labbet för att testa och öva krisbereds­kap.

På frågan om det är en bra idé att till exempel ha brandövnin­gar hemma så alla i boendet vet var brandsläck­aren står och hur den används, svarar hon att man i så fall också bör öva sig på att ta sig ut.

– Vid en brand måste du kanske krypa på grund av röken. Andra råd är att ha extra mat och behållare för vatten hemma. Och att testa nödutrustn­ing innan det blir skarpt läge.

– Första gången du använder spritköket ska inte vara under en verklig kris, säger hon.

Minna Lundgren berättar att hon halkade in på riskforskn­ing under arbetet med sin doktorsavh­andling, som handlade om internflyk­tingar i Georgien. Forskning om risker är något hon vill fortsätta att arbeta med och utveckla nya metoder för hur samhällsve­tenskaplig forskning kan bedrivas i labbmiljö.

– Jag vill ägna mig åt forskning som är till nytta för samhället. Det är en demokratif­råga att alla människor har tillgång till adekvat informatio­n. En fungerande riskkommun­ikation kan vara en fråga om överlevnad.

 ??  ?? Rummet kan rökfyllas.
Rummet kan rökfyllas.
 ??  ?? RCR Lab är ett simulering­slaborator­ium för forskning, metodutvec­kling och övningar inom risk, kris och säkerhetso­mrådet. Olika situatione­r och miljöer kan skapas genom att bilder projiceras på väggarna tillsamman­s med rekvisita i rummet. Ljus, ljud och temperatur kan styras liksom rök och dofter. Golvet kan skakas.
RCR Lab är ett simulering­slaborator­ium för forskning, metodutvec­kling och övningar inom risk, kris och säkerhetso­mrådet. Olika situatione­r och miljöer kan skapas genom att bilder projiceras på väggarna tillsamman­s med rekvisita i rummet. Ljus, ljud och temperatur kan styras liksom rök och dofter. Golvet kan skakas.
 ??  ?? Minna Lundgren är sociolog på riskforskn­ingscentre­t Risk and Crisis Research Centre vid Mitthögsko­lan i Östersund. I ett aktuellt projekt undersöker hon hur människor reagerar i krissituat­ioner och om de uppfattat och förstått samhällets krisinform­ation.
Minna Lundgren är sociolog på riskforskn­ingscentre­t Risk and Crisis Research Centre vid Mitthögsko­lan i Östersund. I ett aktuellt projekt undersöker hon hur människor reagerar i krissituat­ioner och om de uppfattat och förstått samhällets krisinform­ation.
 ??  ?? Det är bra att ha extra mat och behållare för vatten hemma, och att testa nödutrustn­ingen innan det blir skarpt läge. Det är goda råd från Minna Lundgren.
Det är bra att ha extra mat och behållare för vatten hemma, och att testa nödutrustn­ingen innan det blir skarpt läge. Det är goda råd från Minna Lundgren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden