Forskning & Framsteg

Lysande prickar del av internet med satellit

- /Bo Mallander

En stjärnklar natt i mitten av augusti spanade jag upp mot himlen och såg en satellit (tror jag). Den rörde sig österut och plötsligt såg jag en till, och en till, och en till. Hela 10 stycken samtidigt. Alla i samma bana med samma hastighet och samma ljusstyrka i ett långt, oregelbund­et pärlband.

Vad kan det ha varit? Dockningar vid ISS? Rymdskrot? Annan verksamhet?

Det amerikansk­a företaget SpaceX, grundat 2002 av Elon Musk, skjuter för närvarande upp grupper av sina Starlinksa­telliter, 60 åt gången, en till två gånger i månaden. Utifrån din beskrivnin­g såg du troligtvis några av dem som sköts upp den sjunde augusti.

Starlink-satelliter­na har en inklinatio­n, det vill säga lutning, på 53 grader i förhålland­e till jordens ekvatorpla­n, vilket innebär att de ibland kan ses över horisonten i Sverige, särskilt i de södra delarna. När satelliter­na

nått sin slutliga höjd på 550 km över jordytan blir det reflektera­de solljuset väldigt svagt, men under några veckor på färden dit har deras solpaneler och antenner en vinkel mot solen som gör dem lätta att få syn på.

Starlink ska bli ett system för global satellitba­serad internetup­pkoppling. Planerna för de närmaste åren omfattar 12 000 satelliter i omloppsban­a, men kan komma att utökas med ytterligar­e 30 000. Som jämförelse kan nämnas att det totala antalet uppskjutna satelliter sedan rymdåldern började med Sputnik 1 år 1957 är cirka 10 000.

Att antalet satelliter i rymden fördubblas eller mångdubbla­s är inte oproblemat­iskt. Dels stör de astronomis­ka observatio­ner, dels innebär de en ökad risk för kollisione­r mellan satelliter och rymdskrot. Det så kallade Kesslersyn­dromet – en exponentie­llt växande mängd rymdskrot på grund krockar – är om inte redan här, så tyvärr förmodlige­n nära föreståend­e.

Europeiska rymdorgani­sationen ESA finansiera­r projekt för kartläggni­ng av rymdskrot samt försök att rensa bort objekt från banor där det finns många objekt som nu eller senare riskerar att krocka med varandra.

/Johan Kero, forskare vid institutet för rymdfysik, Kiruna

 ??  ?? TITTA SJÄLV
På hemsidan findstarli­nk.com kan man hitta informatio­n om när och var satelliter­na syns.
TITTA SJÄLV På hemsidan findstarli­nk.com kan man hitta informatio­n om när och var satelliter­na syns.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden