Forskning & Framsteg

När datorn kom till skolan

- /Jan Carlsson

F&F 9/2020

Apropå science fiction-artikeln om idéer som aldrig slog igenom vill jag berätta om datorutvec­kling i skolan.

Under 1970-talet skaffade vår skola en centraldat­or med ett antal terminaler. Den användes mest till att lära ut programspr­åket BASIC och till att plotta kurvor.

Efter några år behövde vi en ny dator. Eftersom de var så dyra tyckte naturvetar­na att alla institutio­ner i skolan skulle bidra med pengar. Diskussion uppstod om vilken nytta svenskan, språken, religionsk­unskapen etcetera hade av en dator. Jag hade sett reklam från Kodak om minifotogr­afering av texter som kunde lagras och vid behov kunde plockas fram. Jag nämnde detta och sa att det måste finnas ett register att slå i för att hitta relevant text.

Man skulle genom ett klick hitta allt fotografer­at material som fanns att läsa om en specifik fråga och kunna göra ett urval och skriva ut det. Jag fick till svar att en sådan dator skulle kosta flera miljoner, det borde jag begripa! Någon ny dator köptes inte in vid det tillfället.

Något som kanske inte så många vet är att Skolöverst­yrelsen hade en idé om att göra cd-skivor med nytt material i de ämnena som studerades i skolan. Dem skulle skolorna kunna abonnera på. När den första skivan kom ut var vi ett antal lärare som fick titta på materialet. Vi tyckte det såg riktigt lovande ut. Men de blev inte långvariga. Inte långt efter kom internet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden