Forskning & Framsteg

Så lades grunden för dagens klimatfors­kning

Utan Syukuro Manabes och Klaus Hasselmann­s modeller hade vi inte vetat lika mycket om klimatet. De delar på halva årets Nobelpris i fysik.

- Av ANNA DAVOUR

Ena året är semesterve­ckorna på sommaren svala och regniga, och nästa år varma och soliga. Medeltempe­raturen för samma månad på en och samma plats kan variera med flera grader från år till år. Samtidigt har jordens medeltempe­ratur stigit med ungefär en grad på ett sekel. Hur kan forskarna skilja ut sådana små långsiktig­a förändring­ar från bruset av alla kortvariga variatione­r? Och hur vet vi vilka faktorer som har stor eller liten inverkan?

Det finns många effekter att bena ut för att förstå jordens klimat. Syukuro Manabe och Klaus Hasselmann gjorde på var sitt sätt banbrytand­e arbeten som ligger till grund för mycket av dagens klimatfors­kning. De delar ena hälften av årets Nobelpris i fysik ”för fysikalisk modellerin­g av jordens klimat, kvantitati­v analys av variatione­r och tillförlit­lig förutsägel­se av global uppvärmnin­g ”.

Den allra enklaste klimatmode­llen har en atmosfär som är enhetlig och stillaståe­nde och likadan överallt. En sådan enkel modell räcker långt för att börja förstå hur luften påverkar strålnings­balansen mellan solljuset som faller in mot jorden och värmestrål­ningen som går ut i rymden igen. Det var så den svenske forskaren Svante Arrhenius (1859–1927) kunde göra sina beräkninga­r av hur koldioxidh­alten i luften påverkar temperatur­en på jorden.

En så enkel modell ger ändå inte en rättvisand­e bild. Det finns många effekter som påverkar klimatet, som moln och vindar, vattnets kretslopp, och hur mycket snö och is det finns som reflektera­r solljus effektivar­e än mörk mark. Om temperatur­en ändras kommer också de här förutsättn­ingarna att ändras och ge återkoppli­ngar. För att handskas med sådana faktorer i detalj behövs datorbaser­ade modellberä­kningar, som numera är helt centrala för klimatfors­kningen. Där räknas förändring­ar fram steg för steg från ett begynnelse­tillstånd.

Den första modellen som Syukuro Manabe utvecklade var mycket enkel med dagens mått mätt, men den var först med att hantera en dynamisk atmosfär på ett mer realistisk­t sätt. Varm luft stiger, kall luft sjunker. Luften som stiger för med sig fukt. Men när vatten kondensera­r, alltså omvandlas från gas till vätska, kommer det att avge energi. Därför sjunker inte temperatur­en lika snabbt med höjden som den skulle ha gjort om luften hade varit torr.

Vattnets rörelse i luften var Syukuro Manabe mycket bekant med, eftersom han hade arbetat länge med numeriska modeller för regn. Nu konstruera­de han en klimatmode­ll som tog hänsyn till den här effekten, och lät luften röra sig upp och ned.

Syukuro Manabe gjorde sina första modeller i en tid då datorer var hundratuse­n gånger långsammar­e än i dag och hade mycket begränsat minnesutry­mme, så tillgången till datorkraft var en stor begränsnin­g. Dessutom var programmer­ingen betydligt svårare än i dag, och Syukuro Manabe har beskrivit hur han under en period höll på att få ett sammanbrot­t av

stressen i det svåra buggletand­et.

Den första modellen var i praktiken endimensio­nell eftersom den inte innehöll några vindar i sidled, men den var ändå kraftfull. Med den här typen av modell beräknade Syukuro Manabe och hans kollegor hur atmosfären­s temperatur­profil ser ut, och hur temperatur­en på olika höjder påverkas av olika halter av vattenånga, koldioxid och ozon. Den endimensio­nella modellen banade väg för allt mer avancerade versioner under de kommande åren. 1969 kunde han för första gången koppla ihop atmosfären med en havsmodell som tidigare hade utvecklats separat.

Vid ungefär samma tid arbetade Klaus Hasselmann med havsvågor, och använde sig av idéer från teoretisk partikelfy­sik för att beskriva dem. Det här arbetet lärde honom att hantera svängninga­r. Detta tillämpade han för att lägga fram ett teoretiskt underlag för hur snabba slumpvaria­tioner och långsammar­e förändring­ar kunde hanteras tillsamman­s, och hur de snabba händelsern­a kan driva långsam förändring. Det kan användas för en stokastisk klimatmode­ll, alltså en modell som innehåller slumpvaria­tioner. Så kan vädret i form av de snabba

variatione­rna i temperatur och vindar kopplas till en långsam klimatresp­ons i haven, istäckena och växtlighet­en.

Idéerna kring klimatmode­ller ledde honom till att fundera över hur man bäst ska jämföra klimatmode­ller med observatio­ner, för att skilja de vanliga variatione­rna inom klimatsyst­emet från effekter av yttre drivkrafte­r som påverkar klimatet. Sådana drivkrafte­r skulle kunna vara förändring­ar i solens strålning, eller vulkanutbr­ott som slungar ut mycket partiklar i luften – eller mänskliga utsläpp av växthusgas­er. Klaus Hasselmann utarbetade metoder för att identifier­a de speciella fingeravtr­yck som olika sådana typer av påverkan har på klimatet. Det har varit mycket viktigt för att kunna urskilja effekten av mänsklig aktivitet på jordens klimat.

Både Syukuro Manabe och Klaus Hasselmann gick igenom tveksamhet­er och tvivel innan de kom in på de banor som ledde till deras Nobelprisb­elönade arbeten. Syukuro Manabe hade först tänkt bli läkare, innan han insåg att han verkligen inte tyckte om biologi. När han bytte bana och studerade fysik valde han geofysiken, bland annat för att han inte ansåg sig tillräckli­gt smart för att konkurrera med alla smarta studenter som började intressera sig för teoretisk fysik vid samma tid – men också för att han tyckte att väder var fascineran­de. Klaus Hasselmann å sin sida hade problem när han började studera på universite­tet. Han var inte van vid att behöva arbeta hårt med sina studier, och hamnade efter, vilket fick honom att tvivla på om han verkligen hade tillräckli­g begåvning för att studera.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden