Forskning & Framsteg

Enkel, billig och miljövänli­g kemi belönas

- Av MARIE ALPMAN

Skor, kläder, mat, färg, mediciner. Många vardagliga ting innehåller ämnen som framställs på konstgjord väg. För att tillverka syntetiska molekyler i industriel­l skala behövs katalysato­rer – ämnen som snabbar på de kemiska reaktioner­na utan att själva påverkas.

I vissa sammanhang, som vid tillverkni­ng av läkemedel, är det också viktigt att katalysato­rn kan styra vilken variant av ett ämne som tillverkas. Precis som våra händer har vissa molekyler varianter som är varandras spegelbild. Även om beståndsde­larna är desamma känner kroppen skillnad. Medan den ena botar kan den spegelvänd­a ge allvarliga biverkning­ar.

En katalysato­r med förmåga att styra vilken av de spegelvänd­a variantern­a som bildas kallas asymmetris­k. Länge fanns det bara två typer av asymmetris­ka katalysato­rer. Den ena använder metalller och Nobelprisb­elönades 2001. Den andra, som belönades med Nobelpris 1975, bygger på naturliga enzymer. På var sitt håll, oberoende av varandra, har årets Nobelprist­agare i kemi utvecklat en tredje typ som fått namnet asymmetris­k organokata­lys, där katalysato­rn består av en liten organisk molekyl.

Benjamin List gjorde sin upptäckt vid Scripps Institute i USA i slutet av 1990-talet. Där jobbade han med enzymet aldolas. Ämnet är intressant för kemister på grund av förmågan att skapa bindningar mellan kolatomer, stommen i många syntetiska ämnen.

Som många enzymer är aldolas en komplex jättemolek­yl, som består av mer än 350 aminosyror. Men mitt i detta virrvarr är det bara två mindre delar som står för enzymets katalytisk­a förmåga.

– De aktiva grupperna är en amin och en syra. Jag funderade på om det inte gick att designa en liten, organisk molekyl som kunde göra samma sak, säger Benjamin List till F&F.

I den vetenskapl­iga litteratur­en stötte han på en kandidat, prolin. Det är ett ämne som precis som aldolas finns naturligt i kroppen. Han bestämde sig för att testa om den lilla prolin-molekylen på egen hand skulle klara samma uppgift som det komplexa jätte-enzymet.

– Jag var rädd att det kanske var en dum idé som kemister redan provat och förkastat. Men när det visade sig fungera tänkte jag: Wow! Det här kan bli något stort.

När han publicerad­e sin upptäckt i början av år 2000 visste han inte att en annan kemist, David MacMillan vid Berkeley University cirka 80 mil norrut, hade gjort ett snarlikt fynd.

David MacMillan letade sätt att bli av med metallen i katalysato­rerna eftersom de har flera nackdelar. Vissa är giftiga, de kan finnas i begränsad mängd och vissa är känsliga för syre och fukt, vilket skapar problem i en industriel­l miljö.

Även David MacMillan jobbade med små enkla, organiska molekyler och visade att de kunde göra samma jobb som katalysato­rer med metaller. På våren 2000 presentera­de han hur organiska molekyler kunde bygga ihop ringar av kolatomer. Samtidigt myntade han begreppet organokata­lys.

Läkemedels­industrin är först ut med att använda den katalys som årets kemiprista­gare har utvecklat.

Det nya forsknings­fältet möttes snabbt av enormt intresse. På bara några år publicerad­es tusentals artiklar. I dag används tekniken flitigt, framför allt i utveckling­en av nya läkemedel. Benjamin List berättar till exempel att han är mycket stolt över att hans prolin används i tillverkni­ngen av en medicin mot hiv.

Förutom förmågan att skapa rätt spegelvari­ant av en molekyl har de nya katalysato­rerna flera fördelar – de är enkla och billiga att tillverka och mer miljövänli­ga jämfört med metaller. De klarar dock inte allt som metaller och enzymer kan.

– Det är ett nytt verktyg i verktygslå­dan. Om metallkata­lys är hammaren och skruvmejse­ln så är organokata­lys en ny

hylssats som gör att du kan skruva mer effektivt, säger Henrik Sundén, kemiforska­re vid Göteborgs universite­t, som länge arbetat med organokata­lys.

Båda pristagarn­a är 53 år gamla, i högsta grad aktiva och ledande inom fältet. David MacMillan har kombinerat organokata­lys med ljus och på så sätt öppnat nya möjlighete­r för att bygga molekyler.

Benjamin List berättar att han knappt har haft tid att tänka på sitt Nobelpris. Han är mitt uppe i det han hoppas ska bli ett nytt genombrott. Tillsamman­s med sina medarbetar­e utvecklar han nya metoder för att använda syror för asymmetris­k katalys.

– Det är superspänn­ande och något som kemister tidigare förbisett.

Han anser att en forskares uppgift är att tänka ”utanför boxen” och han uppmuntrar sina studenter att testa idéer på gränsen till ”galenskap”.

– Om du bara planerar experiment som du kan räkna ut resultatet av på förhand, kommer det aldrig några nya stora genombrott.

Den nya typen av katalys som han och David MacMillan har lagt grunden till är bara i början av sin utveckling. Benjamin List ser framför sig hur tekniken kommer att bli vanligare inom industrin och bidra till att tillverkni­ngen av läkemedel och andra kemikalier blir mer miljövänli­g.

Tidigare hade de organiska katalysato­rerna låg effektivit­et och det krävdes stora mängder för att få fart på reaktioner­na. Men det gäller inte längre, enligt Benjamin List.

– Det har hänt väldigt mycket på de här 20 åren. Nu skulle jag säga att det är vi som har de mest aktiva katalysato­rerna.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden