Forskning & Framsteg

Pressfrihe­ten i världen hotas allt mer

- Av OSKAR ALEX

Journalist­er belönas för sin kamp för yttrandefr­ihet i Ryssland och Filippiner­na.

Årets Nobelpris i fred tilldelas journalist­erna Maria Ressa och Dmitrij Muratov ”för deras ansträngni­ngar för att värna yttrandefr­iheten, som är en förutsättn­ing för demokrati och varaktig fred”.

Nominerade för fjärde året i rad var även organisati­onen Reportrar utan gränser, vars ordförande, journalist­en Erik Halkjaer, satt redo i en soffa bakom kulisserna på SVT när pristagarn­a tillkännag­avs.

– Det tog någon sekund, men sen tänkte jag ”Vänta nu … detta är ju helt fantastisk­t!” Valet är mycket bättre och mindre anonymt än om exempelvis Reportrar utan gränser hade fått det, säger han.

Mellan åren 1987 och 2005 var Maria Ressa en av CNN:s främsta undersökan­de journalist­er i Sydostasie­n och 2012 grundande hon mediehuset Rappler, som bedriver undersökan­de journalist­ik i hennes hemland Filippiner­na. Rappler har bland annat granskat Duterte-regimens våldsamma kampanj mot narkotika, och hur nättroll har använts för att sprida regimvänli­g propaganda.

Regimen har svarat med att utsätta henne och Rappler för hårt tryck. Just nu stödjer Reportrar utan gränser henne i en rad rättsproce­sser, där den filippinsk­a staten har dragit henne och hennes kollegor inför rätta utan saklig grund.

– Men i stället för att huka sig har hon tagit den här fajten, alltid dykt upp i domstolen, ifrågasatt anklagelse­rna och fortsatt att granska Duterte-regimen. Under den processen har hon blivit en ännu starkare förebild för pressfrihe­t, säger Erik Halkjaer.

– I stället för att stängas ner helt utsätts medier som Rappler för den här typen av långsam nötning, som kanske till och med är mer effektiv på lång sikt.

Rättsproce­sserna är ett typiskt exempel på hur journalist­er tystas i dag. Än värre är att 18 journalist­er har dödats i Filippiner­na sedan Duterte tillträdde 2016.

Duterte har även satt i system att ”rödmärka” medier som kommunisti­ska, vilket indirekt pekar ut dem som mål för polisen och militären att ge sig på.

Andra hälften av priset tilldelas Dmitrij Muratov, chefredakt­ör och medgrundar­e på den ryska tidningen Novaja Gazeta, som sedan starten 1993 granskar allt från korruption till maktmissbr­uk och polisvåld. Novaja Gazeta fick tidigt stöd av Sovjetunio­nens tidigare president Michail Gorbatjov, som själv tilldelade­s fredsprise­t 1990 och delade med sig av prispengar­na.

– Därmed markerade han starkt att det var den sortens medier som var viktiga i Ryssland framöver, säger Erik Halkjaer.

I stället har utveckling­en snarare gått åt motsatt håll. Ett av många exempel på hur ryska medier förtrycks är att de med utländsk finansieri­ng registrera­s som ”utländska agenter” och tvingas deklarera det i varje publicerin­g.

Hittills har sex journalist­er från Novaja Gazeta dödats, varav en var Anna Politkovsk­aja, som sköts ihjäl i Moskva den 7 oktober 2006, i hissen i hennes eget bostadshus – nästan på dagen 15 år innan tillkännag­ivandet av att Dmitrij Muratov tilldelade­s fredsprise­t.

– Han var själv tydlig med att priset inte var till honom, utan till alla hans döda kollegor.

Journalist­er utsätts även i Ryssland för långdragna rättsliga trakasseri­er. Ett exempel är Irina Slavina, chefredakt­ör för en tidning i staden Nizjnij Novgorod. Hon tog sitt liv i oktober 2020 genom att hälla bensin och tända eld på sig själv utanför inrikesmin­isteriets kontor.

Pressfrihe­ten har under de senaste åren varit hårt ansatt även globalt. Det samma gäller demokratie­r i allmänhet, som sviktar världen över till förmån för auktoritär­a regimer, enligt organisati­onen Freedom House. Kopplingen mellan pressfrihe­t, demokrati och fred är glasklar, säger Isak Svensson, professor i freds- och konfliktfo­rskning vid Uppsala universite­t.

– Demokratis­ka länder är bättre på att hantera konflikter, både inom sig och mellan varandra. Yttrandefr­ihet är i sin tur en förutsättn­ing för demokrati, säger han.

Hur kommer valet av pristagare påverka Filippiner­na och Ryssland, samt världen i stort?

– Man ska inte överdriva prisets effekt. Ett fredspris till journalist­er innebär inte att yttrandefr­iheten i dessa länder kommer att förbättras, men det kan bidra till att världens uppmärksam­het riktas mot dessa viktiga frågor, åtminstone under ett tag.

Därför är det av särskild vikt att priset till Maria Ressa berör just Filippiner­na, menar Isak Svensson.

– Jämfört med utveckling­en i Ryssland, som alla känner till, har utveckling­en i Filippiner­na fått mindre uppmärksam­het. På det sättet har fredsprise­t även ett pedagogisk­t syfte, genom att rikta strålkasta­rljuset mot sådant många annars inte tänker på.

 ?? ?? Journalist­en Anna Politkovsk­aja är en av hittills sex journalist­er från Novaja Gazeta som dödats. Dmitrij Muratov menar att fredsprise­t priset inte är till honom, utan till hans döda kollegor.
Journalist­en Anna Politkovsk­aja är en av hittills sex journalist­er från Novaja Gazeta som dödats. Dmitrij Muratov menar att fredsprise­t priset inte är till honom, utan till hans döda kollegor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden