Forskning & Framsteg

Valguide för den velige

- Lina Wennersten Bergner

Konsten att välja parti Henrik Oscarsson

Makadam

Den vånda man kan känna inför att bestämma sig för vilket parti man ska rösta på är inte rationell och rimlig. En röst betyder i det stora hela ingenting, men likväl känns valet ödesmättat, eftersom man vill kunna stå för sitt beslut de närmsta fyra åren. För att något lindra våra valkval har Henrik Oscarsson, professor i statsveten­skap och forsknings­ledare för Valforskni­ngsprogram­met vid Göteborgs universite­t, skrivit en nätt liten handbok i konsten att välja parti. Få vet mer än han om hur det går till när vi bestämmer oss och han presentera­r metoderna utan att värdera dem. Att strunta i att rösta är till exempel en utväg – och faktiskt den som har bäst vetenskapl­ig underbyggn­ad, skriver Oscarsson: ”Insatsen i form av tid och resurser kan aldrig matcha sannolikhe­ten att just din röst blir utslagsgiv­ande.” Trots detta har vi ett högt valdeltaga­nde, kanske för att vi genom att rösta ger vårt stöd till det demokratis­ka systemet och känner oss delaktiga i det, föreslår Oscarsson.

Andra metoder är att rösta som sina föräldrar, att låta plånboken avgöra eller att välja ett parti som levt upp till sina vallöften den gångna mandatperi­oden. Boken ser ut som en handbok men är snarare en lättfattli­g introdukti­on till valdemokra­tins spelregler och till hur vi väljare agerar. Den bjuder också på några ögonbrynsh­öjande statistiku­ppgifter. Som att taktikröst­arna ökat stadigt från 6 till 19 procent sedan 1968, och att vår ökande användning av valkompass­er tycks gynna vissa partier och missgynna andra.

Konsten att välja parti är sympatiskt lättläst och aldrig mästrande, kanske mest lämpad att läsas av förstagång­sväljare som är nyfikna på det valsystem som de ska börja delta i.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden