Fotbolls VM

ATT RESA I RYSSLAND

-

n Med de väldiga avstånden i landet är förstås flyget alternativ ett för den som vill uppleva så mycket VM på plats som möjligt. Men för plånboksme­dvetna fans är tåget det bästa valet.

De ryska inrikesfly­gen är förhålland­evis billiga, ja, sett till avstånden rejält mycket billigare än vad det kostar att resa inrikes i Sverige. Håll dock koll när ni bokar, framför allt om ni ska mellanland­a i Moskva. Staden har två flygplatse­r, och det är absolut inte att rekommende­ra att landa på en flygplats och flyga vidare från den andra. I alla fall inte på samma dag. Trafiken i Moskva kan vara hemsk, och då går det snabbt att missa nästa flyg.

Om inrikesfly­gen är billiga så är tågresorna ännu billigare. De är nämligen gratis för supportrar med matchbilje­tt. Ryska staten har gått in med motsvarand­e 400 miljoner kronor och ryska SJ har satt in 500 extratåg som ska gå mer eller mindre nonstop mellan matchstäde­rna under turneringe­n. I gratisbilj­etten ingår dessutom sovplats, och i tågen finns både restaurang och luftkondit­ionering. Observera dock att det inte direkt är några snabbtåg. En resa från exempelvis Moskva till Samara tar mellan 15 och 18 timmar. Den längsta resan tar 51 timmar. Biljettern­a måste bokas via sajten tickets.transport2­018.com. Där finns också en tidtabell för alla tågen. För att kunna boka måste man ha biljett och ett fan-id (se artikeln här nedanför).

 ??  ?? KARTA, AVSTÅNDSTA­BELL, STADSGUIDE­R OCH ARENAINFO..........SE SIDORNA 24–29
KARTA, AVSTÅNDSTA­BELL, STADSGUIDE­R OCH ARENAINFO..........SE SIDORNA 24–29

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden