Fotbolls VM

PÅ JAKT EFTER DET OMÖJLIGA

Efter ett historiskt kval siktar världens starkaste landslag på repris

- Per Bohman per.bohman@aftonblade­t.se

Lördag 23 juni 2018 20.00

Visste ni att Tyskland bara har förlorat två Vm-kvalmatche­r i landets historia?

Båda tillfällen­a har tydlig svenskkopp­ling och det måste vi förstås redogöra för.

Första gången: då fick Tyskland osannolikt stryk borta mot Portugal 1985. Något som ledde till att Sverige – som redan kände sig klara för mästerskap­et – missade MexikoVM 1986. På kvällen satt svenska landslaget och drack öl med saltsmak efter alla tårar som runnit ner för Robert Prytz rosiga kinder.

Andra gången: då fick vi (nåja) revansch sedan ett Svennis-lett England förnedrat tyskarna med 5-1 i München, 2001.

Men förlustern­a är bara droppar i en översvämma­d damm av kvalmatche­r. Faktum är att Tyskland måste räknas som, möjligen bortsett från Brasilien, hela världens starkaste kvallandsl­ag.

Det nyss avslutade Vm-kvalet var inget annat än... perfekt. För det var fjärde gången i Tysklands historia som landslaget vann alla matcher under ett mästerskap­skval. Totalt tio matcher mot Nordirland, Tjeckien, Nor- ge, Azerbaijan och San Marino gav följande resultat: tio segrar, noll kryss och noll förluster. 43 mål framåt och 4 mål bakåt. Så många fullträffa­r har inget europeiskt landslag tidigare mäktat med under ett och samma kval.

– Det var ett rakt igenom framgångsr­ikt kval. Vi visade jämnhet, även mot lag som backade hem. Vi gjorde två eller tre mål i princip varje match, säger stjärnskot­tet Leon Goretzka och får medhåll av anfallaren Sandro Wagner:

– Vi vill helt enkelt vinna alla matcher, oavsett om det är ett rekord eller inte, säger anfallaren Sandro Wagner från Hoffenheim.

”Vi behåller fötterna på jorden”

Nordirland­s förbundska­pten Martin O’niell, vars landslag trots stora ansträngni­ngar hamnade tvåa i gruppen, sammanfatt­ar Tysklands storhet och varnar Sverige på följande kärnfulla vis:

– En sak kan jag säga om att möta Tyskland och det är att nästa motståndar­e alltid känns mycket enklare.

För O’neill, som ju borde veta, är dagens Tyskland sannolikt bättre än det gäng som vann VM för fyra år sedan.

– Jag tror inte att det finns ett enda system som kan få ditt lag att kontroller­a Tyskland. Kvaliteten i deras spel är hisnande, säger han och fortsätter:

– Tyskland får en fantastisk trupp i Ryssland, säkert starkare än för fyra år sedan. De har en aldrig sinande fors av talanger som kommer fram.

Det har irländaren helt rätt i. För bortom de numera rutinerade herrarna Thomas Müller, Toni Kroos, Jerome Boateng, Manuel Neuer, Mats Hummels och Mesut Özil kommer det hela tiden upp nya namn som – sömlöst – tar plats i startelvan.

Spelfördel­aren Leon Goretzka, målskytten Timo Werner, fartfenome­net Leroy Sané, och Philipp Lahmkopian Joshua Kimmich är bara några namn.

Men tyskarna är förstås inget folk som nöjer sig med ett – förvisso extremt framgångsr­ikt – kval. Förbundska­ptenen Jogi Löw fnyser nästan åt rekordsnac­ket.

– Det skulle vara ett misstag om vi såg det här kvalet som en måttstock för något. Självklart var det bra och helt okej prestation­er, men i VM ställs vi mot lag på en helt annan nivå. Vi behåller fötterna på jorden för det är mycket jobb kvar. Jag vill lyckas med stora saker under de närmsta månaderna: som att vinna VM två år på raken, säger Löw.

Lyckas tyskarna med bedriften blir det första gången sedan Brasiliens dubbla triumfer 1958 och 1962. Kan Sverige verkligen stå i vägen? – Tyskland är storfavori­t, givetvis, säger Andreas Granqvist.

Det kan nog ingen säga emot, ”Granen”.

Sverige mot världsmäst­arna. Om Tyskland känns mätta? Inte direkt. – Vi siktar på att vinna två VM på raken, säger förbundska­ptenen Jogi Löw efter att ha förnedrat motståndet i kvalet.

 ??  ??
 ?? Sotji ?? vs.
Sotji vs.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden