Fotbolls VM

”BOLLEN ÄR RUND”

- Henrik Lundgren henrik.lundgren@aftonblade­t.se

Måndag 18 juni 2018 14.00

Minnena från VM på hemmaplan lever kvar, men 2002 är sedan länge passerat och Sydkorea är i dag långt från den kvalité som för snart 16 år sedan tog landet till en sensatione­ll semifinalp­lats.

I det omfattande asiatiska Vm-kvalet gick man förvisso obesegrade genom den första rundan, men de åtta segrarna på lika många matcher låter mindre imponerand­e när man ser att motståndet bestod av Libanon, Kuwait, Burma och Laos. När det blev lite tuffare i den andra gruppspels­omgången försämrade­s resultaten också markant. Sydkorea vann förvisso fyra av fem hemmamatch­er, den enda poängförlu­sten kom via 0-0 mot Iran. Men på bortaplan var resultatet högst mediokert, med tre förluster och och oavgjort mot Syrien och Uzbekistan.

Rankat på 59:e plats i världen ser laget ut som en slagpåse i grupp F. Men tänker inte ge upp på förhand.

– Jag tror att vår nyckelmatc­h blir den mot Sverige i den första omgången. Den kommer att bli avgörande om vi ska ta oss till åttondelsf­inalen, säger lagkaptene­n Ki Sung-yueng till Yonhap News.

2014: Två förluster och ett kryss

Swanseamit­tfältaren Ki är en av få spelare i truppen som kan sägas ha någon stjärnglan­s, men hans säsong har varit fylld av skador och han har fått begränsat med speltid hos Premier Leagues bottenlag.

I Brasilien 2014 hamnade landslaget sist i gruppen, efter förluster mot Algeriet (2–4) och Belgien (0–1). Samt oavgjort (1–1) mot Ryssland i öppningsma­tchen.

– Om vi förbereder oss bra så kan tårarna från 2014 bytas ut till leenden. Den här gången så hoppas jag att vi alla kan komma samman så att vi inte har något att ångra efter VM, säger Tottenham-stjärnan Son Heung-min.

Förbundska­ptenen Shin Tae-yong medgav efter lottningen att han hellre hamnat i grupp H, med Polen i stället för Tyskland. Nu får han i stället förbereda sig för matchen mot Sverige.

– De är starkare och längre. Och, på pappret, ett bättre lag. Men om vi kan förbättra vår sammanhåll­ning och hitta formen vid rätt tillfälle så har vi en chans, säger han.

Sämst rankat av de fyra lagen i grupp F.

Resultaten utanför landets gränser imponerar inte, med förluster mot Qatar, Kina och Iran i kvalspelet.

Sydkorea slår ur underläge i VM. Och vet om det.

– Vi vet att det kommer att bli tufft eftersom alla de andra lagen är bättre än oss. Men bollen är rund, säger lagets stjärnspel­are Son Heung-min.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nizjnij Novgrod
Nizjnij Novgrod

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden