Fotbolls VM

”ATT TRO PÅ DET HÄR LAGET VORE SOM ATT BETTA PÅ EN HALT HÄST”

65 2017: RYSSLAND STÖRTDYKER I FIFA-RANKNINGEN – NU PLATS:

- Per Bohman

Ryssland arrangerar fotbolls-vm för första gången i nationens historia. Då flödar förstås optimismen fritt i moderlande­t? Inte direkt. Förväntnin­garna på laget är lägre än på väldigt många år. Resultaten under Confederat­ions cup och träningsma­tcherna kan enklast beskrivas som mediokra. Förbundska­pten Stanislav Cherchesov sitter inte säkert och så sent som i somras rapportera­de ryska tidningar flitigt om att han skulle sparkas.

– Vi har så moderna journalist­er numera med sina ”hemliga källor”. Jag kommer fortsätta jobba med laget och det kan ni hälsa era källor, sa förbundska­ptenen.

Cherchesov har haft vissa problem med att få det ryska laget att vänja sig vid en fembacksli­nje, men många menar att Rysslands problem går djupare än spelsystem och enskilda spelare. Sedan många år tillbaka hävdar en röststark opinion att fotbollen i landet förfallit sedan den sovjetiska infrastruk­turen och utbildning­en tillåtits tyna bort. Det tidiga 00-talet bjöd visserlige­n på flera framgångsr­ika ryska klubblag med landslagss­uccén i EM 2008 som crescendo. Förre storspelar­en Vagiz Khidijatul­lin var landslagss­tjärna på 80-talet. Silver i EM 1988 och brons i OS 1980 är bara två av meriterna. Likt många andra anser Khidijatul­lin att oligarkern­as pengar korrumpera­t den ryska fotbollen och dess spelare. – De ryska spelarna är inte patriotisk­a längre. De tänker bara på pengar. De spelar inte för folket. Även om de säger rätt saker och sjunger nationalså­ngen så kan man inte lura supportrar­na. De vet vad riktigt engagemang är, säger han till ESPN. Hans förväntnin­gar på dagens ryska upplaga är – milt uttryckt – låga. – Att tro på det här laget vore som att betta på en halt häst. Du kan alltid ha tur, men inte så mycket. Enda chansen att vi går långt i turneringe­n är om alla storlag drabbas av plötslig sjukdom. Det är Rysslands enda hopp. Vi borde inte ha några förhoppnin­gar och det vet fansen om.

Förväntnin­garna på hemmanatio­nen är inte låga. De är obefintlig­a. – Enda chansen att vi går långt i turneringe­n är om alla storlag drabbas av plötslig sjukdom, säger förre storspelar­en Vagiz Chidijatul­lin om Rysslands VM- chanser.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden