Fotbolls VM

LÖW: ”BRASILIEN ÄR FAVORITER ATT VINNA VM”

- Per Bohman

n Maracanazo var under 64 år det brasilians­ka folkets värsta (fotbolls)trauma. Då behövde hemmanatio­nen bara ta en enda poäng mot Uruguay på mäktiga Maracanã – inför 199 854 åskådare – för att säkra landets första Vm-titel, men förlorade.

Sen kom Mineirazo. 1–7-förlusten mot Tyskland på Mineirão i Belo Horizonte VM 2014. Ord som förnedring är för futtiga. Brasilien var där och då utplånad som fotbollsna­tion.

”Det här var ljudet som uppstår när ett lag som spelat med 200 miljoner människor i ryggen plötsligt spelar med 200 miljoner människor på axlarna. Ryggrader som krasar”, skrev Sportblade­ts Simon Bank om den brasilians­ka katastrofe­n. Snart fyra år senare kan vi konstatera att Brasilien slutade överlägsen etta i den tuffa sydamerika­nska kvalgruppe­n till VM i Ryssland. Hur gick det till? Dani Alves har flest landskampe­r i den nuva- rande upplagan av Brasilien och menar att nye förbundska­ptenen Tites humana sidor skiljer sig från andra, tuffare föregångar­e.

– Det är länge sedan alla var så glada som de är nu. Tite bidrar med ombyggnad, erfarenhet och förmågan att ständigt uppfinna sig själv. Hans energi smittar av sig på alla spelare, säger Alves och fortsätter:

– Storheten hos Tite har fått oss att hitta rätt igen. Han oroar sig inte för spelarna i startelvan, utan spelarna utanför startelvan. På det sättet får man en framgångsr­ik grupp, för ett lag består av en stor trupp.

Vankas det revansch i Ryssland nästa sommar?

Tysklands förbundska­pten Jogi Löw, hjärnan bakom krossen för fyra år sedan, tvivlar inte på Brasiliens förmåga.

– De har repat sig från erfarenhet­en i semifinale­n mot oss. Brasilien är favoriter att vinna VM.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden