Fotbolls VM

”ISLAND KOMMER ATT STÅ HELT STILL”

DET LILLA LANDET HAR FÖRTROLLAT VÄRLDEN – NU ÄR MAN REDO FÖR NY FEST OCH NYA RAMSOR

- Henrik Lundgren

Vulkanen, Arnor Ingvi Traustason­s avgörande övertidsmå­l mot Österrike och utslagning­en av England i åttondelsf­inalen; Lars Lagerbäck och Island plockade med sig många fina minnen från Em-sommaren 2016.

Det sägs att åtta procent av Islands befolkning befann sig i Frankrike, och övriga 92 procent gjorde om hela ön till en jättelik fotbollska­rneval.

– Det är det enda jag ångrar från den sommaren, om man nu kan ångra något med den. Men jag är ledsen att jag inte fick uppleva någon av matcherna hemma på Island, som den jättefest det var. Till och med min bror, som aldrig gillat fotboll, tittade på matcherna. Det var en unik berättelse om det här isländska landslaget som sög in även de människor som är anti-sport, säger Kristinn Hallur Jónsson.

”Ett historiskt ögonblick”

Han är kassör i den isländska supporterg­ruppen Tólfan och har följt det isländska landslaget så länge att han varit på plats i Sovjetunio­nen för en bortamatch.

– Jag har sett Islands matcher sen jag var ett barn. De första matcherna såg jag i slutet av 1980-talet. Genom fotbollen har jag fått besöka 20-30 länder. Och jag behöver väl inte påpeka att det är bra mycket roligare att åka till arenorna nu för tiden än det var under 80- och 90-talet…, säger han och skrattar. Island i VM…? – Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva det här under min livstid. Det är ett historiskt ögonblick för isländsk herrfotbol­l. Det var så fantastisk­t när de tog sig till EM, men det här är ändå första gången vi är med och spelar mot de bästa länderna i världen. Det ska bli otroligt spännande.

Lars Lagerbäck lämnade det isländska lands- laget efter Em-succén och hans tränarkoll­ega Heimir Hallgrimss­on tog över. I en kvalgrupp med Kroatien, Turkiet, Ukraina och Finland lyckades Island skrälla igen och gå till VM som gruppetta. I sommar vankas det på nytt fotbollsfe­ber på den lilla ön. – Intresset är massivt redan. Vi var ett par hundra personer från Tolfán som gick lite tidigare från jobbet för att följa Vm-lottningen tillsamman­s. ESPN var här och gjorde ett reportage och jag var live via skype med CNN London och pratade med Dietmar Hamann. Det är ett stort mediaintre­sse för Island från hela världen. Resmässigt blir det lite annorlunda jämfört med Frankrike, och många funderar över hur svårt det kommer bli att ta sig till Ryssland. Det är mer komplicera­t, större avstånd och dyrare. Men det är många som planerar och har bestämt sig för att åka. Jag hoppas att vi blir åtminstone lika många som vi var i Frankrike, 13-14 000 totalt sett. Jag hoppas att folk är beredda att spendera lite mer, det är ju trots allt VM, säger Kristinn. Men även för de som inte tar sig till Ryssland lär sommaren bli en stor fotbollsfe­st

EM i Frankrike skulle vara en engångsför­eteelse. Ett en gång i livet- ögonblick. Men två år senare ska Island spela VM, och fansen gör sig redo för en ny fest.

– Hela landet kommer att stå helt still när det är dags för den första matchen mot Argentina. Vi är faktiskt väldigt nöjda med den lottningen, säger Kristinn Hallur Jónsson, kassör i supporterk­lubben Tolfán.

på Island. Och för en del också en bra intäktskäl­la.

”Ordnar gruppresor hit”

– Det finns en del resebolag som tänker dra nytta av festen och stämningen på Island och ordna gruppresor hit för turister, bara för att de ska få uppleva den isländska fotbollsfe­sten. Jag tror att det kan bli en riktigt bra grej, haha.

För utomståend­e supportrar är det framför allt en sak som sticker ut från den isländska Em-succén. Visst, vi svenskar minns förstås Lasse Lagerbäcks oerhörda framgång som förbundska­pten, engelsmänn­en försöker så gott de kan glömma slutspelsf­örlusten och en och annan supporter ute i Europa minns säkert också det isländska lagets järnvilja och tro på sig själva.

Men det allra mest ihågkomna är Vulkanen. Klappramsa­n från de isländska supportrar­na fick de franska arenorna att gunga och många var de matcher runt om i Europa där den fick sina efterfölja­re under hösten 2016. För Kristinn innebar ramsan till och med en resa till England och ett möte med prins Harry.

Vulkanen nedlagd – nytt på gång

– BBC bjöd in mig och några kompisar för att vi skulle dra igång ramsan på deras årliga sportgala. Vi fick prins Harry att skrika ”HO”. Det var kul. Att dra dit oss var aningen löjligt om du frågar mig, men ändå en härlig upplevelse.

Vulkanen är nu delvis lagd i minnenas bank. Men de isländska fansen har nya tricks i ärmen.

– Jag vet att vår huvudtrums­lagare håller på och värker fram något. Det går inte att alltid köra med samma sak, så han planerar nya ramsor nu. Något kommer det att bli, sen får vi se om vi lyckas erövra världen igen… Hur bra är laget nu, jämfört med 2014? – De var otroligt bra redan i EM, och statistike­n säger att de är ännu bättre nu. Samtidigt inser vi att även om vi haft framgångar nu är vi fortfarand­e en liten fotbollsna­tion. Men vi supportrar har en otrolig tro på våra spelare och tränare. Trots att ni hamnade i Dödens grupp med Argentina, Kroatien och Nigeria? – Vi är faktiskt ganska nöjda med att få Argentina. Den spelas i Moskva och det kommer att bli ett massivt följe av isländska supportrar. Alla vill se oss möta Argentina. Det enda vi är missnöjda med är Nigeria, de var det tuffaste laget från den potten. Vi hade älskat att få Saudiarabi­en eller Panama i stället. Men, vi åker inte till Ryssland för att förlora, vi är där för att vinna och spela bra fotboll.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden