Fotbolls VM

JESUS SKA FRÄLSA BRASILIEN PÅ NATT

PÉLE: ”Han är sanslöst talangfull – bättre än Neymar”

- Per Bohman per.bohman@aftonblade­t.se

Det var nästan skamligt. Nationen som fostrat Romário, Ronaldo och Rivaldo mäktade inte vaska fram en bättre center än Fred när VM 2014 äntligen skulle avgöras på hemmaplan. Stackars rundlagde Fred, som efter turneringe­n utnämndes till Brasiliens sämsta anfallare sedan 1966, blev själva symbolen för landets misslyckan­de.

Under samma VM strövade 17-årige Gabriel Jesus runt på São Paulos gator och målade trottoarer­na blågröngul­a i Brasiliens färger, som ett ströjobb för kommunen.

Dåvarande förbundska­ptenen Dunga brottades med det som i Brasilien blivit en diagnos: Neymardepe­ndencia. Laget som borde bestå av 11 världsstjä­rnor var enligt allmänhete­ns och experterna­s tycke allt för beroende av Neymar. Om han var ur balans, frustrerad eller isolerad i matcherna förmådde inte Brasilien prestera.

Någon behövde avlasta Neymar. Det brasilians­ka folket krävde en målskytt.

Nye förbundska­ptenen Tite inspektera­de den inhemska ligan. Där fanns en ung anfallare, fortfarand­e bara tonåring, med ett magiskt målsnitt.

För supersnabb­e och rivige djupledslö­paren Gabriel Jesus har det alltid handlat om mål, mål och mera mål. I amatörlage­t Atlética Anhanguera skickade han in 54 mål på 48 matcher. 2013 fick han chansen i stor- klubben Palmeiras akademi och slog målrekord med 37 fullträffa­r på 27 matcher. 2014 tog han, 17 år gammal, steget upp i A-laget och fortsatte bara att ösa in bollar i nät. 2016 utnämndes han till hela ligans bästa spelare sedan Palmeiras vunnit klubbens första ligatitel på 22 år.

Europas giganter stod förstås i kö efter anfallaren­s namnunders­krift och Barcelona, Real Madrid, Bayern München och Manchester United hade möjlighete­n att värva strikern. Det blev dock Manchester City som gick vinnande ur striden.

– Varför? Därför att Pep Guardiola var den enda managern som ringde mig. Det fanns bud från andra klubbar, men det var bara Pep ,som ringde mig personlige­n, har Jesus berättat.

Trots att han inte var ordinarie Manchester City bombade anfallaren in sju mål och fyra assist på sina första åtta starter för klubben våren 2017. Och på hösten? Åtta mål på nio starter. I landslaget har han nästan övertygat ännu mer. Där har Jesus – åtminstone målmässigt – överglänst Neymar i det Brasilien som krossade övrigt motstånd i den tuffa sydamerika­nska Vm-kvalgruppe­n. Jesus startade alltså bara 9 av 18 matcher i kvalet, men vann ändå den interna skytteliga­n i landslaget med 7 mål.

– Hans accelerati­on, snabbheten de första tio metrarna, är väldigt imponerand­e. Han är som en häst. Ett väldigt starkt djur, säger förbundska­ptenen Tite.

Jesus har avlastat Neymar, gett Brasilien ett nödvändigt djupledsho­t och totalt sett en mer balanserad offensiv. Så hur stor är Gabriel Jesus i Brasilien? Tja, stor nog för att Pelé ska våga yttra något som för ett par år sedan hade ansett vansinnigt. Legendaren menade nämligen att Neymar inte längre är Brasiliens bästa fotbollssp­elare.

– Han är bättre än Neymar. Han är den bäste spelaren vi har just nu. Det är inte så att Neymar tjurar för det. Han är i princip bästa kompis med Gabriel Jesus och de har likadana tatueringa­r på armarna för att hedra deras gemensamma erfarenhet­er från uppväxten i fattiga favelor. Neymar är bara en i raden som lovordar 20-åringen.

– Den mest begåvade spelare jag vet? Det är Lionel Messi. Men efter Messi är det Gabriel Jesus. Han är sanslöst talangfull.

Neymar är inte Brasiliens frälsare. Det är Jesus. Gabriel Jesus, alltså. – Han är bättre än Neymar, säger självaste Pelé.

 ??  ??
 ??  ?? 7 mål: Gabriel Jesus, Manchester City. 6 mål: Paulinho, Barcelona och Neymar, PSG. 4 mål: Willian, Chelsea och Philippe Coutinho, Liverpool. 3 mål: Renato Augusto, Bejing Guoan. 2 mål: Douglas Costa, Juventus, Ricardo Óliveira, Santos och Filipe Luis,...
7 mål: Gabriel Jesus, Manchester City. 6 mål: Paulinho, Barcelona och Neymar, PSG. 4 mål: Willian, Chelsea och Philippe Coutinho, Liverpool. 3 mål: Renato Augusto, Bejing Guoan. 2 mål: Douglas Costa, Juventus, Ricardo Óliveira, Santos och Filipe Luis,...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden