Fotbolls VM

FRÅN SHAJNING TILL JANNTELAG

Så blev han Janne med hela svenska folket: ”Han gör sig inte märkvärdig och satsar på laganda”

- per.bohman@aftonblade­t.se Per Bohman

Himlen har öppnat sig över Halmstad när Bengt Johansson skyndar sig igenom regnet för att hinna hem torrskodd. 75 år gammal, men handbollsl­andslagets mest framgångsr­ike ledare genom tiderna är fortfarand­e en föreningsm­änniska. – Jag har varit och spelat bridge. Hur gick det då? – Inte bra. Men man kan inte vinna jämt.

Kopierar handbollsl­egendaren

Bengt Johansson är en av få idrottsled­are som Janne Anderssons verkligen ser upp till. Han växte upp ett stenkast från ”Bengan” i stadsdelen Söndrum i Halmstad och under högstadiet var handbollsl­edaren gymnastikl­ärare för Anderssons klass. På gymnasiet valde Janne också att praoa hos sin gamla gympamajje.

– Han var väldigt idrottsint­resserad. Särskilt av bollsporte­r. Jag kände hela Jannes familj och det var bra människor. Systern sysslade också med idrott, men hans bror blev ju teaterdire­ktör och gillade nog inte sport lika mycket. Men man kan ju vara trevlig ändå.

Arbetsmora­len, lojalitete­n och förmågan att få alla spelare att känna sig delaktiga är Bengt Johanssons signum och en ledarfilos­ofi som Sveriges förbundska­pten försökt kopiera.

– Han är en av mina få förebilder, har Janne sagt till Sportblade­t. Hur känns det? – Det är så roligt att höra. När vi träffades senast – på Ica i Halmstad – hade vi trevligt. Han är precis samma person som förr. Man gillar honom, säger Bengt Johansson.

Enormt stöd

Det är inte Bengan ensam om. För om den lite mer koleriske Erik Hamrén med sin finväst, välknutna halsduk och sitt manér hade svårt att bli riktigt folklig är det precis tvärtom med Janne Andersson. Han är folkkär på gränsen till ihjälkrama­d.

Han har blivit ”Janne” med hela svenska folket.

Tränarföre­bilden Bengt Johansson har förklaring­en:

– Janne gör sig inte märkvärdig, står med båda fötterna på jorden och har inte den finaste kostymen på sig. Det gillar folk, säger ” Bengan”.

När Sportblade­t genomförde en undersökni­ng om svenska folkets förtroende för Andersson var resultatet talande. Hela 95 procent (!) av de sportintre­sserade svenskarna har stort förtroende för sin förbundska­pten. Undersökni­ngen gjordes visserlige­n direkt efter att Sverige kvalificer­at sig för VM i Ryssland, men faktum är att Sportblade­t genomförde en exakt likadan opinionsun­dersökning efter att Sverige blivit klara för EM i Frankrike 2016. Då menade blott 16 procent av befolkning­en att de hade stort förtroende­t för Erik Hamrén. Så varför älskar alla Janne Andersson?

– Han gör sig inte märkvärdig. Janne står med båda fötterna på jorden. Han går inte heller runt med den finaste kostymen på sig. Det är en jordnära människa, säger Bengt Johansson.

”Janne är en förebild”

75-åringen drar ett färskt exempel som han tycker ringar in adeptens personligh­et.

– Han ställde sig och städade upp omklädning­srummet nere i Italien efter att de gått vidare. Man lämnar inte ett rum hur som helst och det förstår Janne. Det är klart att folk uppskattar en sån person. Vad tror du att folk gillar med honom som tränare? – Precis som jag gjorde så satsar Janne mycket på att skapa laganda. Ett kamratskap. Han hyllar laget som alltid måste vara större än den enskilda spelaren, samtidigt som den enskilde spelaren alltid är viktig att lära känna på djupet. Janne är en förebild för sättet han umgås med spelarna och är en i gänget utan att förlora respekt.

Premierade Andreas Granqvist

För många fotbollsin­tresserade i Sverige är det självklart att Guldbollen ska delas ut den individuel­lt skickligas­te spelaren. Inte för förbundska­ptenen. För när priset delades ut vintern 2017 satt Janne Andersson med i den jury som premierade Anderas Granqvists lojalitet och uppoffring för laget före Emil Forsbergs individuel­la briljans. – Det säger väldigt mycket om Janne. Han hyllar den som tagit störst ansvar i det läget, samtidigt som alla förstås visste att även Emil Forsberg gjort en bra presta tion. Vad känner du när du följer Jannes framgångar? – Ren stolthet. Det är väldigt kul och man är mer engagerad än någonsin i det svenska fotbollsla­ndslaget. Det är inte lätt att ta sig till ett VM, verkligen inte. Nu hoppas jag att han blir årets ledare. Tidigare var han en profil i Halmstad, nu är han en profil i hela Sverige.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden