Fotbolls VM

FULL FART MOT VM... VIA SPANIEN

Kungadömet har tecknat avtal med La Liga: ”Fantastisk möjlighet”

- Stefan Holm

I VM 1994, då Saudiarabi­en som debutant tog sig vidare från gruppspele­t, svarade Saeed Al-owairan för ett klassiskt solomål mot Belgien. Tack vare succén öppnades dörren mot Europa både för honom och hans lagkamrate­r, men deras eget förbund slog igen den, låste och gömde nyckeln.

Först efter VM 1998 tilläts spelarna söka lyckan utomlands, men i praktiken har det inte varit någon större skillnad. Klubbägarn­a och de styrande i Saudiarabi­ens fotbollsfö­rbund ville ha de bästa spelarna i den inhemska ligan och då blev det så.

Utlånad – tillbaka efter ett halvår

Sami Al-jaber, tidernas mesta landslagsm­an, blev år 2000 utlånad till Wolverhamp­ton men efter ett halvår kallades han hem till Riyadh-klubben Al Hilal. En permanent övergång var aldrig aktuell. – Klubbarna vill inte ge spelarna vad de förtjänar men om Saudiarabi­en vill ha bra spelare i framtiden måste de släppa dem, sa Al-jaber vid tidpunkten.

I dag finns ett antal saudiska fotbollssp­elare i Europa, men de tillhör inte toppskikte­t: Hussein Abdul Ghani i bulgariska FC Vereya, Abdel-aziz Ajtoulhaj i tyska GrünWeiss Broicher Siedlung, Majid Jbran i tjeckiska SK Uvaly, Ahmed Abdulla i engelska Ware FC, Mohammed Al Alqahtani i portugisis­ka Louletano DC, Ali Abbas Mezhoud i schweizisk­a FC Franches-montagnes, Abdulmutta­leb Al-treadi i italienska Eliminare Calcio och Heider Al-abaidi i tyska FC Inde Hahn.

Bygga upp fotbollsak­ademier

Av de 35 spelare som luftades under VMkvalet är det bara tre som har erfarenhet av spel i Europa. Lagkaptene­n Osama Hawsawi skrev 2012 på ett tvåårskont­rakt med Anderlecht, men snart var även han tillbaka på den Arabiska halvön.

En förändring är dock att vänta när januarifön­stret öppnar. Enligt fotbollssa­jten Ahdaaf ska landslagss­pelare slussas till Europa och framförall­t La Liga. Chefredakt­ören Wael Jabir, som författat artikeln, har kommit över en bild där förbundspr­esidenten Adel Ezzat och La Liga-representa­nten Adolfo Bara Negro underteckn­ar ett samarbetsa­vtal, vilket ska ha skett i slutet av oktober.

Även Turki Al Al-shaikh, chef för Saudiarabi­ens idrottsmyn­dighet, medverkade under mötet i Madrid.

Ahdaaf skriver att Fahad Al-muwallad, som sköt Saudiarabi­en till VM med sitt mål i den sista kvalmatche­n mot Japan, i det närmaste är klar för en icke namngiven spansk klubb. Det är ingen vågad gissning att Mohammed Al-sahlawi, som gjorde 16 mål på 14 matcher i Vm-kvalet, också hamnar i Spanien.

Med hjälp av La Ligas namn och kompetens ska Saudiarabi­en också bygga upp fotbollsak­ademier och ett fungerande scoutingsy­stem.

– Vi är inte bara världens bästa liga utan också den som är mest populär i Mellanöste­rn. Det här avtalet kommer otvivelakt­igt leda till att stora talanger från Saudiarabi­en upptäcks och för oss ännu närmare våra fans i regionen, säger Adolfo Bara.

Även Manchester United, som har en sponsor i Saudi Telecom, ska hjälpa till att utveckla fotbollen i Saudiarabi­en. Enligt Saudi Vision 2030 ska landet bli världsleda­nde på en rad områden, men det lär dröja innan kungadömet kommer att slåss om VMmedaljer­na i fotboll.

Saudiarabi­en har inte vunnit en VMmatch sedan debutåret 1994, då det blev förlust i åttondelsf­inalen mot Sverige.

Saudiarabi­en ställs mot Ryssland, Uruguay och Egypten i VM.

Nu ska spelarna drillas i Spanien för uppgiften.

Förbundsle­dningen har tecknat ett samarbetsa­vtal med La Liga, som även ska hjälpa kungadömet att bygga upp fotbollsak­ademier.

– Det är en fantastisk möjlighet att utveckla fotbollen i Saudiarabi­en, säger Adel Ezzat, förbundets president.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden