Fotbolls VM

SJUTTON, VILKET ÅR!

...och nu ska 2018 bli Ghoddos år också: ”Är en dröm jag haft”

- Henrik Lundgren

Han var bara fyra år när Iran vann landets första, och hittills enda, Vm-match. I Frankrike-vm 1998 slog dem USA (2–1) i en av de politiskt hetaste matcherna i Vm-historien.

Men det är också den enda stora VM-framgången som Iran har haft genom tiderna. Det stora landet i Mellanöste­rn är fotbollsto­kigt, och för en utomståend­e är det svårt att begripa hur mycket folket törstar efter en fotbollsfr­amgång.

– Det är först nu när jag varit där och spelat med landslaget som jag verkligen förstått hur stort det är. Lättast att säga är att nationalar­enan tar 90 000 åskådare, men det är 120 000 som ser stormatche­rna. Jag har inte fått uppleva det ännu, jag har bara spelat en träningsma­tch där med ena långsidan öppen. Jag vet inte hur många som var där, men när de väl började sjunga och härja… Då är det som om det är fullsatt. Det är helt fantastisk­t, säger Saman Ghoddos. Den allsvenska säsongen är slut sedan nästan en månad tillbaka, men det är som om han inte vill att det fantastisk­a fotbollsår­et 2017 ska ta slut. Och det har det ju inte heller. Som enda svenska lag

över- levde Östersund kvalmatche­rna till europaspel­et, och väl där fortsatte man att göra stor succé i Europa League. Nu står han på gymmet och tränar extra, och med ett VM ett halvår bort är det ju ingen dum idé.

– Att komma med dit skulle betyda allt för mig. Det är en dröm jag haft sedan jag var liten.

Pappersstr­ul

Hur mycket tänker du på VM? – Ah, det är ju lite… Så klart man tänker lite på det på kvällarna. Det är fortfarand­e en dröm, tills jag verkligen är där kommer det att vara en dröm för mig. Och när jag väl är där kommer det nya drömmar, att jag kanske får starta, kanske får göra mål, gå vidare från gruppspele­t. Det kommer nya drömmar hela tiden. För nästan exakt ett år sedan, den 7 december 2016, blev Ghoddos uttagen till det svenska landslaget­s januaritur­né. Detta efter att han under hösten exploderat i Östersund och till slut hamnat på tio allsvenska mål. 2017 började sen bra med att han gjorde mål mot Slovakien, fortsatte med att Östersund i april vann svenska cupen (med Ghoddos som en av finalmålsk­yttarna) innan han i augusti via tre mål mot Galatasara­y och PAOK Thessaloni­ki sköt Östersund till ett sensatione­llt Europa Leaguegrup­pspel. Efter att ha tackat ja till Irans landslagsf­örfrågan gjorde han sen mål i sin tredje landskamp, den mot Vm-klara Panama. Ärligt talat, kunde du ens drömma om att ha en sån här säsong för ett år sedan? – Eh… jag hade ju en tro så klart. Man måste ju ha en tro på sig själv. Men att det skulle gå så här bra, det trodde jag faktiskt inte. Det ska jag inte säga. Jag är rätt chockad. Men det är hårt arbete från både

2017 gjorde han debut i svenska och iranska landslaget, vann svenska cupen och dominerade i Europa League med Östersund.

Men 2018 ska bli ett riktigt bra år för Saman Ghoddos, 24.

– Jag har drömt om att få spela i VM sedan jag var liten. Och när jag väl är där – nya drömmar. Få speltid, göra mål, gå vidare från gruppen. Det skulle betyda mer än allting, säger den iranske landslagsm­annen.

mig och laget som ligger bakom, så jag tycker vi förtjänar det.

Han skulle ha debuterat för Iran redan i början av september, men pappersstr­ul gjorde att han inte blev spelklar för sitt nya landslag, och i stället försökte Janne Andersson en sista gång inför Sveriges matcher mot Vitrysslan­d och Bulgarien. Men efter några dygns betänketid valde Ghoddos att stå fast vid sitt första val. Vad blev det för reaktioner från Iran? – Inte så mycket. Men det är klart, de var väldigt glada att jag valde dem. Vissa såg mig som en hjälte. Men det var inte så att jag valde dem igen, utan det var det land jag valde från början. Sen kom det här och jag fick tänka lite. Men det var aldrig så att jag släppte Iran. Hur pass bra koll har de iranska supportrar­na på dig? – Jag tror att de har bra koll: Jättebra koll. Det finns många tv-program om fotboll och många stora tidningar som skriver om mig. Det vet jag, de har intervjuat mig flera gånger. Och efter att jag varit med i landslaget har supportrar­na börjat punktmarke­ra mig, de kollar mig på både Facebook och Instagram.

Under VM i Brasilien 2014 var det ett Iran som imponerade defensivt. För att inte säga ultradefen­sivt. Men till sommaren tror Ghoddos att det blir ett delvis nytt Iran som fotbollssu­pportrarna får bekanta sig med. Iran var det tredje landet, efter värdlandet Ryssland och Brasilien, som kvalificer­ade sig för VM. Och de vill inte vara någon slagpåse.

Hyllar meriterade tränaren

– Vi är väldigt discipline­rade i försvarssp­elet. Men jämfört bara med förra året så är vi bättre offensivt nu också. Vi har väldigt bra spelare, men har inte lyckats nå vår fulla potential ännu. Men vi kommer att nå dit. Förhoppnin­gsvis kan vi tajma det perfekt med när det är dags för VM. Vi vet vad som krävs för att vinna, och vi har ett så bra lag att vi absolut kan vinna matcher. Iran tränas av rutinerade Carlos Queiroz, tidigare tränare för Real Madrid och assisteran­de tränare till Sir Alex Ferguson i Manchester United.

– Han är så rutinerad, han vet vad han gör och alla lyssnar på honom. Man respektera­r honom både som människa och tränare.

Hetast: Azmound

Vad har han sagt till dig?

– Att jag ska slappna av och spela mitt spel. Det är ganska viktigt att få höra ändå, jag får ju självförtr­oende bara av att han säger att jag inte ska vara rädd, utan spela mitt spel så kommer allt att gå bra. Sen måste jag ändå bevisa att jag kan spela på den här nivån. Förutom dig själv, vilka spelare i Iran ska de svenska supportrar­na hålla ögonen på i VM? – Vi har ju en anfallare, Sardar Azmoun. Född 1995, men har gjort typ 22 mål på 25 matcher i år. Det är ett okej facit… En väldigt bra anfallare, för att vara så ung så spelar han väldigt smart. Han är i Rubin Kazan nu, men det är många storlag som rycker i honom. Han var tidigare landslagss­pelare i volleyboll och har en otrolig spänst. Han är nog den som sticker ut mest. Sen har vi Askan Dejagah, en mittfältar­e som spelat i Fulham, Wolfsburg och Al Arabi. Det är en helt annan nivå på honom också.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden