Fotbolls VM

”VI VET HUR MYCKET HAN VILLE SPELA VM”

NUMMER 21 VAR MED, MEN ÄNDÅ INTE NÄR PANAMA SÄKRADE VM-PLATSEN

- Stefan Holm

Den 29 mars i år tog Panama emot USA på nationalar­enan, Estadio Rommel Fernandez i Panama City. I fyra långa år hade den rutinerade mittfältar­en Amilcar Henriquez längtat efter matchen, efter ett tillfälle att ta revansch. När lagen möttes i Vm-kvalet 2013 ledde Panama med 2–1 och var klart för slutspelet i Brasilien, men med två mål på stopptid krossade Graham Zusi och Aron Johannsson drömmen.

– Jag blir fortfarand­e ledsen när jag tänker tillbaka på det. Vi hade chansen att gå till VM och den gled oss ur händerna, sa Amilcar Henriquez till fifa.com före matchen.

33-åringen hoppades att ”Los Canaleros” skulle ha marginaler­na på sin sida och nå Vm-slutspelet i Ryssland i stället.

– Det är sista chansen för den här generation­en att få ett gyllene avslut. Alla delar den största drömmen, att gå till VM.

23 052 personer samlades för att bevittna mötet med USA. De fick se den Premier League-meriterade veteranen Clint Dempsey ge gästerna ledningen men före pausvilan kvitterade Panama genom Gabriel Gomez.

Hernan Gomez, förbundska­ptenen, var nöjd med en poäng och agerade därefter i den andra halvleken. När tio minuter återstod att spela plockade han målskytten av planen och ersatte honom med Amilcar Henriquez.

Vad ingen kunde föreställa sig då var att det tio minuter långa inhoppet skulle bli hans 86:e och sista landskamp.

”Ett samhällspr­oblem”

Drygt två veckor senare, den 15 april, var Amilcar Henriquez död.

Han befann sig utanför sitt hem i Nuevo Colon när en man klev ur en bil och avlossade flera skott. Ytterligar­e en person, 36-årige Delano Wilson, dödades i kulregnet.

Polisen hade snart gripit sju personer, varav tre fortfarand­e sitter i anhållna, och beslagtagi­t fyra skjutvapen. Det betyder inte att tre små pojkar fick sin pappa tillbaka, att en ung sörjande kvinna kunde återförena­s med sin make.

– Jag måste vara ännu starkare nu, för våra barns skull, sa änkan Gixi de Hernandez i en intervju med Telemetro Reporta.

Innan Amilcar Henriquez begravdes fördes kistan till hans hem och sedan till Estadio Armando Dely Valdes, där CD Arabe Unido spelar sina hemmamatch­er. Henriquez återvände till klubben sommaren 2016 och hjälpte Arabe Unido att försvara mästerskap­stiteln.

På arenan tog president Juan Carlos Varela, lagkamrate­r, ledare och supportrar ett sista farväl.

– Det här handlar inte om fotboll. En annan person dog också. Det är ett samhällspr­oblem, sa Pedro Chaluja, ordförande i Panamas fotbollför­bund, till Critica. Utredninge­n pågår och i början av oktober begärde åklagaren förlängd häktningst­id för de tre tonåringar som är misstänkta för morden. Någon motivbild har inte redovisats i fallet, som

beskrivs som ”komplicera­t”.

”Extra motivation­skälla”

Samtidigt fortsatte Vm-kvalet och spelarna bestämde sig för att bära med sig Henriquez minne hela vägen till Ryssland – och lyckades med det. Panama förlorade bara två av de sex återståend­e matcherna och säkrade Vm-avancemang­et genom att besegra Costa Rica med 2–1 i den sista kvalmatche­n. Bollen som gav 1–1 var aldrig över mållinjen och när Roman Torres avgjorde matchen i slutminute­rna visste glädjen inga gränser. Efteråt tog spelarna med sig Amilcar Henriquez matchtröja ut på planen. Nummer 21 var med, men ändå inte. – Han är en extra motivation­skälla. Vi vet hur mycket han ville spela VM, sa vänsterbac­ken Eric Davis till fifa.com. – Alla kom bra överens med honom. Vi älskade honom för att han var jordnära och alltid log. På planen var han en ledare, en spelare som angav tonen och aldrig slutade kämpa, säger Abdiel Arroyo.

 ??  ??
 ??  ?? 2/8 1983 Amilcar Henriquez 15/4 2017
2/8 1983 Amilcar Henriquez 15/4 2017

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden