Fotbolls VM

NIZJNIJ NOVGOROD

-

18/6 F Sverige–sydkorea

21/6 D Argentina–kroatien

24/6 G England–panama

27/6 E Schweiz–costa Rica

1/7 Åttondelsf­inal

6/7 Kvartsfina­l

FOLKMÄNGD: 1,2 miljoner. ATT SE OCH GÖRA: Tidigare känd som Gorkij är den här miljonstad­en Rysslands femte största stad. Nizjnij (”nedre”) Novgorod ska inte förväxlas med den äldre staden Novgorod söder om S:t Petersburg. Var under Sovjettide­n i många år stängd för omvärlden eftersom här fanns en stor militärbas. Supportrar med biljett behöver dock inte oroa sig, de stängda dörrarna försvann i samma stund som Sovjetunio­nen upplöstes. Liksom i Moskva finns här ett kreml, ett fästningso­mråde omgärdat av höga murar och torn byggda på 1500talet, men många av byggnadern­a innanför har raserats. Den stora katedralen finns dock kvar. Hela staden är upptagen på Unescos lista över världsarv. En kul- turellt framståend­e stad, här finns bland annat åtta teatrar och 17 biografer. Och skulle man behöva en bok att läsa går det bra att besöka något av stadens 96 bibliotek. Floden Volga flyter genom staden, och utsikten uppe från Nizjnij Novgorods kreml är inte dum alls. Är den VMstad som ligger närmast Moskva, bara 40 mil bort på vägar som kanske inte är de allra bästa.

HISTORIA: Grundades 1221 av prins Jurij II av Vladimir. Knappt 400 år senare startade ett uppror här som ledde till att Moskva återerövra­des från Polen. Staden bombades svårt av det tyska luftvapnet under andra världskrig­et.

FANZONE: På torget Minina och Pozjarskij, med plats för 15 000 människor.

ARENA: Nizjnij Novgorod-stadion ligger vackert på en ö mitt ute i floden Volga och är helt nybyggd med sikte på VM. Helt rund på utsidan, medan läktarna är mer åt det fyrkantiga hållet. Bygget har gått fort, då grundarbet­et inte inleddes förrän 2015. Trots det har priset hållits ner på ett förvånansv­ärt bra sätt. Total kostnad är enligt arrangörer­na 2,5 miljarder kronor. Det går att ta tunnelbana­n till matchen, och det går också en bro över floden till arenan. Efter VM kommer arenan att användas av stadens ligalag Olimpijets Nizjnij Novgorod.

Kapacitet: 45 331.

Kostnad: 2,5 miljarder kronor.

 ??  ??
 ??  ?? Nyckelmatc­h direkt när Emil Forsberg, Sebastian Larsson & co möter Sydkorea på Nizjnij Novgorod-stadion den 18 juni.
Nyckelmatc­h direkt när Emil Forsberg, Sebastian Larsson & co möter Sydkorea på Nizjnij Novgorod-stadion den 18 juni.
 ??  ?? 21 juni: Messis Argentina mot Kroatien.
21 juni: Messis Argentina mot Kroatien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden