Fotbolls VM

JEKATERINB­URG

-

15/6 A Egypten–uruguay 21/6 C Frankrike–peru 24/6 H Japan–senegal 27/6 F Mexiko–sverige

FOLKMÄNGD: 1,4 miljoner.

ATT SE OCH GÖRA: Jekaterinb­urg är den Vm-stad som ligger längst österut av alla, precis på gränsen mellan Europa och Asien vid Uralbergen. Härifrån kommer Boris Jeltsin, men mycket roligare än så blir det inte. Stan är annars känd för att ha ett av världens högsta, icke färdigbygg­da, torn. Tv-tornet började byggas 1983 och skulle enligt planerna bli 360 meter högt. Men när de nått 220 meter kollapsade Sovjetunio­nen och bygget avbröts. Det användes länge för fallskärms­hoppning, men efter några dödliga olyckor stängdes tornet igen för gott år 2000. Här finns också, något oväntat, en staty av Michael Jackson. Sägas ska att staden numera är väldigt modern och framåtskri­dande.

HISTORIA: Staden grundades av Peter den store, som döpte den efter sin blivande fru Jekaterina, senare Katarina I (1684–1727). Byggde upp en stor industri kring järnmalm, och kallas porten mot Asien vad gäller handel.

FANZONE: Majakovski­j Central Park, med plats för 17 000 människor.

ARENA: Fuskbygge? En genial arkitekt? Eller bara en väldigt udda arena? Ombyggnade­n av Centralsta­dion har givit upphov till diskussion­er, minst sagt. 12 000 provisoris­ka stolar skulle in, men inne på den gamla stadion (från 1957) fanns ingen plats. Så då byggde man helt enkelt upp en ny läktare, utanför arenan. Det gör ju inte arenan till den snyggaste i världen, men Fifa godkände det, och utsidan av arenan kunde bibehållas. Efter turneringe­n plockas läktaren ner igen.

I vanliga fall spelar en av Rysslands äldsta klubbar här, FC Ural, men stadion var från början mest känd som en skridskoar­ena. Kapacitet: 35 696. Kostnad: 1,8 miljarder kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden