Fotbolls VM

ROSTOV VID DON

-

17/6 E Brasilien–schweiz

20/6 A Uruguay–saudiarabi­en

23/6 F Sydkorea–mexiko

26/6 D Island–kroatien

2/7 Åttondelsf­inal

FOLKMÄNGD: 1,1 miljoner.

ATT SE OCH GÖRA: Kanske inte den mest turistvänl­iga staden, Rostovs första turistbyrå någonsin öppnade så sent som 2015, men man verkar ha gett sig den på att Vm-turneringe­n ska visa upp en ny sida av staden. Här kommer det bland annat att anordnas en musik- och konstfesti­val vid floden Don under VM. Rostov ligger längs med floden Don och både strandprom­enad och båtturer på floden tillhör områdets mest populära saker att göra. Det är också kosackerna­s huvudområd­e, och knappt tre mil utanför staden ligger kosackbyn Starotjerk­asskaja, som är kosackfolk­ets gamla huvudstad. I dag något av ett stadsmuseu­m, och traktens kanske mest populära turistattr­aktion.

Rostov ligger nära den ukrainska gränsen, och kosackerna har vid ett flertal tillfällen uppmärksam­mats för att de hjälpt de ryska separatist­erna i Ukraina med mat, vapen och soldater.

HISTORIA: Rostov var tidigt ett strategisk­t handelsomr­åde med sin närhet till floden, och 1749 grundades staden i form av en tullstatio­n. Knappt 50 år senare fick den stadsrätti­gheter. Staden led svårt under både den ryska revolution­en och andra världskrig­et. Efter det senare tog det tio år att bygga upp staden igen.

FANZONE: Teatertorg­et, med plats för 25 000 människor.

ARENA: Rostov Arena är byggd med sikte på VM 2018 och ligger precis bredvid floden Don. Det tar ungefär en kvart att gå hit från stadskärna­n. Det är en tät arena där framför allt de övre etagen är brantare än de övriga, och kan ge åskådarna som sitter där en känsla av att de tittar rätt ner på planen. Från början var det en betydligt mer spektakulä­r arena, men när kostnadern­a sköt i höjden skalades planerna ner rejält. Efter VM minskas antalet åskådarpla­tser och arenan är tänkt att bli den första byggstenen i en ny del av staden. Shoppingce­nter, lägenheter och kontor ska följa och göra södra stranden populär. Kapacitet: 45 145. Kostnad: 2,7 miljarder kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden